Un produs din componenţa biberoanelor provoacă controverse
Canada şi trei state americane /Connecticut, Minnesota şi Wisconsin/, au interzis comercializarea de biberoane conţinând BPA, iar Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) susţine că este îngrijorată de impactul pe care substanţa l-ar putea avea asupra bebeluşilor şi a copiilor cu vâste mici, susţinând eliminarea ei din produsele de alimentat copiii.
Cu toate acestea, bisphenol A, o substanţă hormonală produsă sintetic, este încă legală în Marea Britanie şi în majoritatea statelor lumii, unde este adăugată produselor din plastic pentru a le întări. Din acest motiv, companii cum ar fi Boots sau Mothercare, cei mai mare retaileri de pe piaţa britanică de 141 de milioane de lire pe an a produselor destinate hrănirii copiilor, au continuat să vândă din stocurile vechi de biberoane conţinând controversata substanţă, fără a o menţiona pe etichetă.
În ceea ce priveşte compania Boots, aceasta vinde în continuare biberoane conţinând BPA ilustrate cu personaje din Disney, confecţionate de către o altă firmă, Tommee Tippee, care a îndepărtat substanţa din compoziţia propriilor biberoane. În SUA, cele mai mari şase firme producătoare de biberoane, printre care Disney, au încetat să mai includă în componenţa produselor BPA, ca urmare a revoltei din mediile ştiinţifice provocate de eşecul FDA de a avertiza în privinţa potenţialului impact al substanţei. Pe de altă parte, companii precum NUK au înlăturat BPA şi din compoziţia biberoanelor pentru Marea Britanie.
Boots, Mothercare şi Disney a insistat că biberoanele conţinând BPA sunt sigure, chiar dacă au ordonat scoaterea lor din producţia actuală. Mothercare a admis însă că motivul pentru care continuă să vândă astfel de biberoane este că mai are stocuri vechi, însă prevede oprirea totală a comercializării biberoanelor cu BPA în această toamnă deşi anterior anunţase că acest lucru se va întâmpla în ianuarie 2010.Asociaţia Breast Cancer UK a lansat o campanie pentru interzicerea comercializării de produse pentru copii conţinând BPA.
Potrivit unor oameni de ştiinţă independenţi, substanţa ar putea fi cauza probleme medicale diverse, de la probleme ale inimii, obezitate, diabet, la probleme de fertilitate şi malformaţii genetice. Cele mai mari temeri privesc transmiterea acesteia de la mamele însărcinate la copii, dar şi a efectelor pe care le poate avea în cazul copiilor cu vârste mici. Substanţa afectează eliberarea de estrogeni, cu un impact major asupra bolilor legate de metabolism, fertilitate şi dezvoltarea neuronală. BPA poate fi găsit în băuturi la doză şi în conservele de alimente, dar şi într-o gamă variată din produse din plastic cum ar fi telefoanele mobile, computerele şi echipamentul medical. Majoritatea studiilor dedicate efectelor acestei substanţe au relevat că BPA afectează sănătatea rozătoarelor, a primatelor, dar şi a oamenilor. Pe de altă parte, mai multe studii finanţate de producătorii de substanţe chimice asupra unui mare număr de cobai cărora li s-a administrat BPA au susţinut că nu s-au înregistrat probleme de sănătate în rândul acestora. /Agerpres/