Producătorii de pâine susţin că taxele pe care trebuie să le plătească statului sunt foarte mari motiv pentru care pâinea care ajunge la consumatori este, de cele mai multe ori, de o calitate inferioară. Pe de altă parte, ei au susţinut că pâinea nu asigură nutrienţii necesari unei alimentaţii sănătoase, fapt care poate duce la creşterea numărului de boli cardiovasculare şi a celor de cancer de colon. "Nu se poate vedea decât alternativa în care vom mânca pâine
făcută în alte ţări cu grâu crescut în alte ţări. Pâinea scoasă la vânzare în acest moment este ieftină şi proastă şi poate afecta sănătatea. Dacă se acceptă propunerea noastră de reducere uniformă a TVA în primă instanţă preţul pâinii va scadea, în câteva luni, chiar şi cu 14 la sută" a spus preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit, Marin Viorel.
Producătorii cer reducerea TVA-ului la nivelul de 5% şi introducerea unui preţ minim obligatoriu la produsele de panificaţie de bază.
Scandalul pâinii a înceut în urma unei sesizări primite marţi referitoare la prezenţa xilinei în compoziţia unor produse de panificaţie comercializate de hipermarketurile Cora. Hipermarketurile Cora din Bucureşti au fost amendate cu 32.000 de lei, întrucât comercializau pâine cu xilină, fiind suspendată şi activitatea proprie de fabricare a pâinii, până la remedierea deficienţelor, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Raul Balogh.