Reglementările privind concediile medicale ar putea intra în vigoare în mai
Potrivit acestuia, pacienţii sunt de acord că sunt nereguli în sistem, dar problemele vin din ambele părţi, nu doar din partea pacienţilor. Vasile Barbu a apreciat că dezbaterea asupra acestor reglementări s-a făcut 'din scurt', fără să dea posibilitatea şi celorlalte organizaţii, cum ar fi Colegiul Medicilor, să participe. El şi-a exprimat nedumerirea pentru faptul că în condiţiile în care pacienţii nu mai au medicamente - este vorba despre bolnavii cronic - iar ceilalţi sunt trimişi să-şi facă examene paraclinice contracost, MS se preocupă de concediile medicale.
Reprezentantul MAI, comisarul-şef Marin Căminişteanu, a susţinut că prezenţa poliţiei la uşa bolnavilor nu este absolut necesară, iar poliţiştii vor face parte din echipa de control numai dacă există sesizare din partea angajatorului.
Georgeta Ghinţuială, reprezentanta CNAS, a subliniat că efectuarea controlului la pacienţi o face angajatorul sau, după caz, Casa de Asigurări şi că angajatorul poate să sesizeze Casa după primele cinci zile de concediu medical ale angajatului. Ghinţuială a menţionat că în 2009 au fost acordate 3.250.000 de certificate medicale, dintre acestea 1.825.000 de medicii de familie, 532.000 în ambulatoriu şi 843.000 de spitale.
Reprezentanta CNAS a adus în discuţie cazul unui pacient care a avut un concediu medical pentru bronşită, apoi unul pentru hipertensiune, pentru hipertensiune din nou, ca mai apoi să aibă pentru întindere de ligamente, concediile fiind prescrise de medici diferiţi. Prin măsurile aplicate de MS, cheltuielile vor fi reduse cu 20%, ca urmare a diminuării numărului de certificate medicale, a evidenţiat Georgeta Ghinţuială.
În ceea ce priveşte vizita la domiciliu din partea reprezentanţilor Casei de Asigurări, aceasta se va face numai la sesizarea scrisă a angajatorului. În situaţia în care beneficiarul de concediu medical nu se află la domiciliu, el nu va primi indemnizaţia de asigurări sociale aferentă concediului medical, a arătat ea.
Prin noul sistem va creşte şi cuantumul amenzilor pentru cei care nu respectă prevederile legale în acordarea concediilor medicale. Refuzul nejustificat de plata indemnizaţiilor, calculul şi plata eronată a acestora se vor sancţiona cu amenzi cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei. Mai mult, eliberarea de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000, fiind vorba despre medicul de familie, a precizat reprezentanta Casei.
Georgeta Ghinţuială a adăugat că sunt o serie de afecţiuni exceptate, pentru care se acordă certificat medical pentru perioade stabilite, altele decât cele se încadrează la afecţiunile comune. Este vorba de tuberculoză, neoplazii, SIDA, concediile pentru sarcină şi lăuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncă şi pentru carantină, precum şi pentru riscul maternal. Nu se diminuează numărul zilelor de concediu medical.
Reprezentanta Casei a mai accentuat asupra faptului că medicii de familie vor acorda concedii medicale numai dacă vor semna o convenţie prin care să elibereze concediu medical. Cei care nu semnează această convenţie nu vor acorda concedii medicale şi vor îndruma pacienţii în ambulatoriile de specialitate la medicii care au semnat convenţia.
Ministrul Sănătăţii a anunţat modificarea prin acordarea concediilor medicale şi a supus Guvernului propunerea care a fost deja adoptată. Ministrul Cseke Attila a arătat că reprezentanţii plătitorului, însoţiţi de un reprezentant al poliţiei, se deplasează la adresa indicată de pacient în declaraţie şi verifică din uşa domiciliului prezenţa acestuia şi îl legitimează. La poliţie se apelează numai dacă sunt probleme. El a precizat că cei care verifică nu intră în locuinţa sau reşedinţa asiguratului decât cu acordul acestuia. 'Nu dorim să facem percheziţii la domiciliu, ci o verificare a respectării de către pacient a recomandărilor făcute de medicul prescriptor', a subliniat ministrul.
Dr. Doina Mihăilă, preşedinta Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, a declarat pentru Agerpres că 'nu medicii de familie trebuie să pună pacienţii să semneze pe propria răspundere iar acest lucru trebuie reglementat'.