Pancreas artificial pentru controlul glicemiei
”Acesta este primul studiu care testează un pancreas artificial şi care foloseşte atât insulină cât şi glucagon la persoane cu diabet de tip 1”, a spus Steven Russell, de la Unitatea de Diabet a Spitalului General din Massachusetts.
În cazul acestui tip de diabet, celulele beta care produc insulina în pancreas sunt distruse de sistemul imunologic, ceea ce face necesar un tratament pentru a controla nivelul hormonului în sânge. Controlul nivelului insulinei antrenează însă riscul de hipoglicemie, problemă cauzată de un nivel prea ridicat al hormonului, care poate fi fatal. Potrivit lui Edward Damiano, de la Departamentul de inginerie biochimică al Universităţii din Boston, pancreasul artificial poate controla acţiunea ambilor hormoni.
”Sistemul nostru a fost conceput pentru a contracara scăderile moderate de zahăr în sânge cu mici doze de glucagon în timpul zilei, aşa cum se întâmplă în cazul persoanelor care nu suferă de diabet”, a spus Edward Damiano.
La acest studiu au participat 11 adulţi care sufereau de diabet de tip 1 şi a fost realizat în scopul de a încerca software-ul care controlează sistemul.
Pentru a măsura cu cea mai mare precizie posibilă nivelurile de glucoză, au fost măsurate nivelurile de zahăr printr-un senzor instalat într-o venă timp de 27 de ore. Sistemul a menţinut nivelul de glucoză la şase participanţi, iar cinci au înregistrat hipoglicemie şi a fost necesar să bea suc de portocale pentru a ridica nivelurile de zahăr, semnalează raportul.
”Un sistem ca acesta ar putea substitui necesitatea ca pacienţii să-şi controleze nivelurile de zahăr şi a lua decizii de tratament la intervale de câteva ore”, a mai spus Edward Damiano, care a apreciat că ”poate fi o evoluţie în terapia care se aplică diabetului de tip 1”. /Agerpres/