Dioxidul de sulf din cenuşa vulcanică - iritant şi toxic
Pe de altă parte, pacienţii cu insuficienţă cardiacă pot fi şi ei afectaţi într-o anumită măsură de efectele dioxiodului de sulf din pulberile de cenuşă vulcanică. Norul de cenuşă s-a diluat însă mai ales începând de vineri dimineaţă, ceea ce reprezintă un lucru pozitiv privind sănătatea publică. Partea principală a norului de cenuşă emisă de vulcanul din Islanda s-a deplasat vineri dinspre Belgia către sudul Marii Britanii, iar calitatea aerului în Belgia nu a fost influenţată, după cum a anunţat Centrul interregional pentru mediu (CELINE). Purtătorul de cuvânt al CELINE, Olivier Brasseur, a declarat că baza norului de cenuşă este la peste 1.000 metri altitudine, iar atât timp cât norul nu coboară sub acest plafon, nu există motive de îngrijorare privind calitatea aerului.
Europenii ar trebui să încerce să rămână în case în cazul în care cenuşa din norul vulcanic provenit din Islanda începe să se depună, a atenţionat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după ce cantităţi mici de cenuşă au căzut în Islanda, Scoţia şi Norvegia. Cenuşa microscopică este potenţial periculoasă pentru oameni dacă începe să atingă pământul, deoarece particulele inhalate pot ajunge în plămâni, cauzând probleme respiratorii, a precizat purtătorul de cuvânt al OMS, David Epstein. 'Suntem extrem de îngrijoraţi de acest lucru. Atunci când sunt inhalate, aceste particule pot ajunge în zonele periferice al plămânilor şi pot cauza probleme, în special persoanelor cu astm sau cu probleme respiratorii', a spus Epstein.
Vulcanul din Islanda, care a început să erupă miercuri, a trimis un nor enorm de particule de cenuşă microscopică deasupra nordului Europei, determinând rămânerea avioanelor la sol. Norul se deplasează la o înălţime de circa 6.000 de metri şi nu poate fi văzut de la sol. Potrivit lui Epstein, o mare parte din nor a rămas la mare înălţime în atmosferă. 'Însă atunci când (particulele) se depun, recomandăm ca oamenii să rămână în case cât mai mult timp posibil', a declarat Epstein. Cei care se aventurează totuşi afară din casei ar trebui să ia în considerare să poarte măşti, a precizat el, adăugând că OMS nu înţelege pe deplin riscurile de sănătate asociate norului de cenuşă şi încearcă să afle mai multe lucruri. Agenţia monitorizează îndeaproape situaţia, a spus el. /Agerpres/