Specialiştii precizează că norul vulcanic nu prezintă risc pentru populaţie
El a precizat că nu există riscul nici ca ploaia să antreneze particule de cenuşă, având în vedere că picăturile se formează pe la 2.000 de metri altitudine. Prof. dr. Paul Stoicescu, specialist în pneumologie, a precizat şi el, pentru Agerpres, că nu se pune problema apariţiei unor complicaţii la persoanele care suferă de afecţiuni respiratorii, câtă vreme cenuşa vulcanică nu ajunge pe sol.
Până în prezent nu s-au constatat depăşiri ale pulberilor în suspensie din cauza traversării norului vulcanic pe teritoriu României la nici una din cele 134 de staţii de monitorizare a calităţii aerului, a declarat, sâmbătă, secretarul de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor, Mircea Ioan Cotoşman. Acesta a precizat că problemele cauzate de acest nor de cenuşă sunt legate de aviaţie şi nu de sănătatea populaţiei. 'Putem confirma că nu exista pericole în ceea ce priveşte sănătatea populaţiei pe perioada traversării norului de cenuşă pe teritoriul României', a spus Cotoşman.
Mai puţin gros norul de cenuşă vulcanică continuă să acopere mare parte din teritoriul ţării noastre."În următoarele două zile nu vor fi depăşiri ale concentraţiilor de poluanţi la sol, deci nici în următoarele două zile nu se impun recomandări referitoare la sănătatea populaţiei", a anunţat premierul Emil Boc la finalul reuniunii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit astăzi la Palatul Victoria, pentru a pentru analiza impactului asupra României al norului de cenuşă produs de erupţia vulcanică din Islanda.