O echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină de la Viena a pus în evidenţă efectele unui anticorp, cunoscut sub numele de AD5-10, în lupta împotriva cancerului ovarian, deschizând noi perspective de tratament, arată un studiul apărut luni. Această proteină, AD5-10, scade rezistenţa celulelor canceroase în faţa mecanismului de protecţie a corpului uman.
Am putut arăta, pe celule de cultură şi pe animale, că tumorile canceroase ovariene rezistente la TRAIL (proteina care activează 'sinuciderea', apoptoza, celulelor indezirabile) deveneau din nou sensibile dacă TRAIL şi AD5-10 erau prezente simultan', a precizat şeful echipei de cercetători, pr Michael Krainer, citat într-un comunicat. AD5-10 se lipeşte de celula canceroasă, în alt loc decât TRAIL, ceea ce ar putea explica efectul său. Printr-o serie de teste, pr Krainer a mai demonstrat că anticorpul AD5-10 creşte şi eficienţa unor medicamente folosite în chimioterapie.
'Efectele asociate ale AD5-10 şi ale carboplatinei - moleculă utilizată frecvent în tratamentele chimioterapeutice - sunt mai semnificative decât administrate separat, potrivit testelor efectuate de cercetători. Testele pe animale au arătat, în plus, că AD5-10 poate elimina rezistenţa la carboplatină', a spus dr Krainer. Efectele anticorpului AD5-10 nu se declanşează decât în prezenţa limfocitelor NK, numite 'ucigaşe de celule', din preajma tumorii, a precizat echipa de cercetători./Agerpres/