CMR va acţiona în contencios deciziile elaborate fără consultarea sa şi a organizaţiilor medicilor
Preşedintele CMR a mai făcut referire la faptul că aceste acte ar fi trebuit elaborate până la 1 ianuarie 2010 şi discutate cu furnizorii de servicii medicale. Prof. dr. Vasile Astărăstoae spune că aceştia trebuie să se aşeze la masa unui dialog real privind normele contractului-cadru iar Colegiul să fie consultat. Preşedintele CMR a apreciat demersul medicilor de familie ca fiind corect, subliniind că, tocmai de aceea, Colegiul l-a susţinut.
În opinia sa, mai sunt încă probleme importante de discutat în normele de aplicare pentru furnizorii de servicii medicale. El a adăugat că protocolul semnat miercuri seară de către reprezentanţii medicilor de familie şi reprezentanţii Casei nu are valoare dacă modificările făcute nu sunt incluse într-o hotărâre de guvern care să reaprobe normele de aplicare a contractului-cadru. Vicepreşedintele Comisei pentru medicina familiei a Colegiul Medicilor din România, dr. Constantin Cârstea, a spus că, în cadrul comisiei au fost analizate actele normative, respectiv contractul-cadru, normele pentru aplicarea acestuia şi au fost făcute propuneri şi observaţii care au fost înaintate CNAS şi MS, dar de care nu s-a ţinut seama.
Vicepreşedintele CMR a precizat că normele de aplicare a contractului-cadru au fost discutate de către MS şi CNAS informal cu reprezentanţii medicilor de familie, iar 'surpriza majoră' a venit în data de 31 martie, când în normele contractului-cadru au apărut alte reglementări care n-au ţinut seama de propunerile reprezentanţilor medicilor şi ai Colegiului. Dr. Constantin Cârstea spune că valorile de 4,5 RON per capita şi 0,9 RON per serviciu apărute în normele contractului-cadru sunt cele discutate, numai că s-a modificat structura pe grupe de vârstă a pacienţilor care, practic, a înjumătăţit numărul de puncte pe fiecare grupă de vârstă, ceea ce duce la diminuarea veniturilor cabinetelor în procent de 30-40%.
El consideră ca fiind justificată acţiunea medicilor de familie şi deplânge faptul că 'autorităţile ignoră argumentele'. Colegiul Medicilor din România cere Ministerului şi Casei să reia dialogul privitor la normele tehnice care afectează şi alte categorii de medici, respectiv pe cei din ambulatoriu de specialitate cărora le reduc punctele per serviciu.
Preşedintele CMR a spus că, în acest moment, sunt estimaţi că ar exista cam o mie de medici de familie care sunt şomeri. Potrivit acestuia, dacă aceşti o mie de medici vor fi introduşi în sistem, tot nu vor putea acoperi necesarul pentru toată ţara.
Prof.dr. Astărăstoae a adus în discuţie şi topul celor 20 de doctori cu 5.000 şi peste de asiguraţi pe liste, spunând că, de fapt, sunt 30, iar 28 sunt persoane defavorizate. Aceştia trebuie să asigure asistenţa pentru mai multe comune, a adăugat el. Două dintre cazuri sunt într-adevăr în Bucureşti dar, în opinia preşedintelui CMR, pacienţii probabil s-au dus la aceşti doctori pentru că sunt buni.
Preşedintele CMR vor analiza, în continuare, normele contractului-cadru, cerând MS şi CNAS să discute cu seriozitate aceste documente care după ce vor suferi modificări să poată fi aplicate potrivit normelor legale.
Prof.dr. Astărăstoae a spus că medicii care nu au acordat consultaţii în aceste zile nu pot fi acuzaţi pentru că dacă ar fi acordat consultaţii fără să semneze contractul-cadru sau un act adiţional ar fi fost în ilegalitate.
El insistă pentru alocarea unui buget decent sănătăţii care trebuie să fie prioritatea autorităţilor./Agerpres/