• slide
  • slide
  • slide
  • Stiri medicale

    Stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!

    citeste mai mult
  • Noutati farmaceutice

    Ultimele noutati din industria farmaceutica

    citeste mai mult
  • Forum

    Forum medical - discutii despre medicina

    citeste mai mult

Posta Medicala

Ministerul Sanatatii a publicat pe pagina sa (  ...

Va spunem un mare secret: Turmericul fara Piper are efecte foarte limitate

Este deja cunoscut ...

Erupția acneiformă este cel mai frecvent efect secundar al inhibitorilor receptorului factorului de ...

 

Durerea toracica este cel mai frecvent simptom al infarctului de miocard

In general ...

Este foarte important pentru majoritatea oamenilor si stringent necesar in anumite cazuri ...

Sub titulatura de boli reumatismale sunt peste 100 de afectiuni  care implica oasele, ...

 

 

 

Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu, a declarat că se ridica un Centru de Radioterapie ...

 

 

 

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat ...

 

 

 

În urmă cu 10 ani, predominau bolile respiratorii, însă acum predomină bolile aparatului ...

 

 

 

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 referitoare la ...

 

 

 

Tanja Muller, mamă a doi copii, din Germania, a creat un site pentru vânzarea şi ...

 

 

 

Consiliul Judeţean Brăila alocă pentru anul 2014 suma de 60 de milioane lei pentru ...

 

 

 

Vineri, 10 ianuarie, a fost lansată o campanie naţională de informare, educare şi ...

 

 

 

Legi mai stricte privind acordarea licenţelor pentru dispozitive medicale urmează să fie ...

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă că în ceea ...

Informare de la Ministerul Sanatatii privind situația imunoglobulinei
Informare de la ...

Ministerul Sanatatii a publicat pe pagina sa (  ...

Turmericul si piperul negru aliati impotriva durerilor articulare
Turmericul si piperul ...

Va spunem un mare secret: Turmericul fara Piper ...

Zattara - un nou produs in tratamentul efectelor adverse asociate cu radioterapia in boala canceroasa
Zattara - un nou produs ...

Erupția acneiformă este cel mai frecvent efect ...

Ce faci in caz de infarct de miocard
Ce faci in caz de ...

 

Durerea toracica este cel mai frecvent ...

10 investigatii medicale anuale necesare a fi facute
10 investigatii medicale ...

Este foarte important pentru majoritatea ...

Tratamente alternative in bolile reumatismale
Tratamente alternative ...

Sub titulatura de boli reumatismale sunt peste ...

Investiție de 13 milioane de euro în Centrul de Radioterapie Oncologică de la Suceava
Investiție de 13 ...

 

 

 

Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu, a ...

Ciurchea (CNAS): Prin contractele cost-volum mai mulţi pacienţi vor beneficia de tratament
Ciurchea (CNAS): Prin ...

 

 

 

Preşedintele Casei Naţionale de ...

Dr. Eugenia Naghi: În urmă cu 10 ani predominau cazurile de silicoză, acum predomină bolile aparatului musculo-scheletic
Dr. Eugenia Naghi: În ...

 

 

 

În urmă cu 10 ani, predominau bolile ...

Legea de aprobare a OUG privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2014, promulgată
Legea de aprobare a OUG ...

 

 

 

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de ...

O mamă din Germania a creat un site pentru vânzarea şi cumpărarea laptelui matern
O mamă din Germania a ...

 

 

 

Tanja Muller, mamă a doi copii, din ...

Brăila: CJ alocă 60 milioane lei pentru finanţarea spitalelor
Brăila: CJ alocă 60 ...

 

 

 

Consiliul Judeţean Brăila alocă pentru ...

UNOPA şi Institutul 'Matei Balş' au lansat campania
UNOPA şi Institutul ...

 

 

 

Vineri, 10 ianuarie, a fost lansată o ...

Vânzări versus siguranţă: producătorii de dispozitive medicale se opun unei legislaţii europene mai dure în domeniu
Vânzări versus ...

 

 

 

Legi mai stricte privind acordarea ...

Cristian Buşoi (CNAS): Nu există probleme în finanţarea spitalelor
Cristian Buşoi (CNAS): ...

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat ...

Noutati

Posta Medicala - stiri din sanatate

Efectele benefice ale alimentelor funcţionale asupra sănătăţii

on . . Accesări: 2894

iaurt.jpgAlimentele funcţionale sunt acele alimente care, pe lângă principiile nutritive de bază, conţin substanţe active cu efecte benefice asupra sănătăţii, un exemplu în acest sens fiind bacteriile probiotice. Potrivit prof. dr. Mircea Diculescu, specialist în gastroenterologie de la Institutul Fundeni, bacteriile probiotice sunt microorganisme vii, care, asociate unor alimente şi consumate în cantităţi semnificative, au efecte benefice asupra sănătăţii umane, contribuind la întărirea şi refacerea sistemului imunitar şi al echilibrului natural al organismului, iaurtul fiind cel mai bun exemplu în acest sens.

''Iaurturile probiotice pe care le găsim în magazine conţin un adaos de bacterii din speciile lactobacillus şi bifidobacterium. Bacteriile vii trebuie să fie în iaurt în cantităţi foarte mari, la un ordin de mărime de 10 la puterea a opta, dar fără să se înmulţească. Ele trebuie să fie rezistente la acţiunea sucului gastric, la acidul clorhidirc şi sărurile de bilirubină'', a spus prof. dr. Diculescu. El a explicat că aceste bacterii interacţionează cu flora intestinală, ea însăşi un univers format din circa 100 de milioane de bacterii, din peste 400 de specii, cu rol bine definit asupra funcţionării tubului digestiv şi asupra echilibrului global al organismului nostru. Când echilibrul natural al florei intestinale este alterat, pot apărea manifestări ale disconfortului gastro-intestinal şi pot fi afectate şi alte funcţii sau sisteme fiziologice, cum este sistemul imunitar, din acest motiv fiind indicat să consumăm regulat minimum o porţie din produsele lactate care conţin probiotice, pentru a ne bucura de efectul lor benefic asupra organismului.

Pe lângă probiotice, natura ne pune la îndemână şi alte categorii de alimente funcţionale, precum ovăzul, care este o sursă alimentară de fibră solubilă b-glucan şi contribuie la reducerea nivelului colesterolului, a adăugat specialistul.
Legumele fac şi ele parte din familia alimentelor funcţionale. Cele mai cunoscute sunt roşiile, care conţin licopen, un carotenoid primar cu efect antioxidant, ce poate contribui la reducerea riscului de cancer. Usturoiul este recunoscut pentru proprietăţile sale antibiotice, anti-hipertensive şi de reducere a nivelului de colesterol. Consumul frecvent de crucifere (conopidă, broccoli) este asociat cu un risc redus de cancer, datorită conţinutului relativ ridicat de glucozinolaţi.
Peştele conţine acizi graşi omega 3 şi omega 6, cu un rol recunoscut în sănătatea cardiovasculară.
Prof. dr. Mircea Diculescu a subliniat că şi carnea de vită este un aliment funcţional, un acid gras potenţial anticancerigen, cunoscut sub numele de acid linoleic conjugat (CLA), fiind prima dată izolat din carnea de vită la grătar, în anul 1987.

Prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, a subliniat că este necesară comunicarea corectă către consumatori a beneficiilor nutriţionale şi pentru sănătate ale alimentelor. El a precizat că instituţiile europene au decis, cu câţiva ani în urmă, să creeze un cadru reglementar care să impună criterii riguroase în acest domeniu.
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), este organismul ştiinţific al Uniunii Europene care analizează dovezile ştiinţifice puse la dispoziţie de companiile din industria alimentară şi emite opinii privind menţiunile de sănătate propuse şi condiţiile pentru utilizarea lor. Aceste evaluări au început în ianuarie 2008. Alinierea dintre producători şi EFSA referitoare la modalitatea în care pot fi comunicate beneficiile alimentelor funcţionale este un proces în plină desfăşurare.

Colaborarea industriei alimentare cu instituţiile europene va continua în următorii ani, astfel încât alimentele funcţionale să fie corect promovate în rândul consumatorilor, stilul de viaţă echilibrat şi alimentaţia sănătoasă fiind parte a strategiei mondiale în ceea ce priveşte sănătatea populaţiei, a subliniat prof. Mencinicopschi.
El a atras atenţia că alimentele nu sunt sănătoase dacă nu au şi calităţi nutriţionale care ar trebui cunoscute de consumatori şi a subliniat faptul că procesul de evaluare a nutrienţilor de sănătate este mult întârziat din cauza mecanismelor birocratice greoaie şi a numărului mare de dosare. Specialistul a menţionat că la nivelul UE este reglementată analiza riscului./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!