Tehnologie nouă pentru diagnosticarea cancerului mamar
Datorită acestei tehnici medicale inovatoare şi sigure, vor putea creşte şansele de depistare a maladiei, dar şi de vindecare şi de reintegrare în societate a persoanei afectate de această teribilă boală, reuşindu-se astfel evitarea invalidităţii, a mutilării corporale, a folosirii unor proteze mai mult sau mai puţin eficiente şi estetice, ce pot duce în mare parte a cazurilor la frustare, epuizare psihică, cu consecinţe dintre cele mai grave asupra vieţii de cuplu.
Tehnologia este dezvoltată în colaborare cu Departamentul de Fizică Medicală a Universităţii din Bologna, ce permite obţinerea de mai multe informaţii, nu doar identificând cantitatea de căldură emanată de sân, ci şi fotografiind microcirculaţia glandelor mamare la o rezoluţie de câţiva microni.
Această 'fotografie morfologică', în lipsa factorilor patologici, rămâne constantă pe durata vieţii unei femei. Studiile ştiinţifice despre neoangiogeneză probează prezenţa vaselor noi în fazele incipiente ale cancerului. Astfel, pe parcursul investigaţiilor, orice modificare care apare poate fi comparată cu rezultatul iniţial şi poate arăta dacă un cancer se dezvoltă, a subliniat dr. Daniele Montruccoli. DATG poate fi folosit în paralel cu alte tehnici de diagnosticare, precum: mamografia, ecografia şi rezonanţa magnetică, histologia lobulară. Tehnologia a fost adusă în România de Mihaela Borcea.
La Institutul Oncologic Fundeni pacienţii care vin sunt în stadii foarte avansate - stadiul trei sau patru, cu şanse de vindecare între 20-30%. Anul trecut au fost 46.000 de cazuri de spitalizări de o zi şi 26.000 de cazuri cu spitalizare continuă. Printre cele mai frecvente forme de cancer sunt cancerul bronhopulmonar, de sân, de col, colorectal, de prostată./Agerpres/