Administrarea unor comprimate conţinând o formă de Omega 3, o grăsime 'bună' prezentă în peştele gras, permite reducerea numărului de polipi cu risc la persoanele predispuse să facă un cancer colorectal, arată un studiu publicat joi în revista britanică de specialitate 'Gut'. Studiul a fost realizat pe circa 50 de pacienţi care au moştenit o predispoziţie genetică să dezvolte un mare număr de polipi şi răni susceptibile să ducă la un cancer. Pacienţii,
care sufereau de 'polipoză adenomatoasă de familie' (PAF/FAP), suferiseră deja intervenţii chirurgicale de extirpare a unei părţi de colon, pentru reducerea riscului ridicat de cancer. O parte dintre ei a primit 2 g pe zi dintr-o formă de omega, numită EPA (acid eicosapentanenodic), iar cealaltă, un medicament placebo. După şase luni, numărul polipilor la pacienţii care luaseră comprimatele placebo a crescut cu 10%, în timp ce, la cei trataţi cu comprimate omega 3 EPA, a scăzut cu 12%, diferenţa între cele două grupuri fiind de 22%. Este un rezultat semnificativ, subliniază autorii studiului. În plus, mărimea polipilor a scăzut cu peste 12,5% la grupul tratat, în timp ce, la cel care a luat medicamentul placebo, a crescut cu 17%, diferenţa fiind de aproape 30%.
Rezultatele sunt asemănătoare cu cele obţinute prin administrarea Celebrex, medicament folosit pentru reducerea creşterii polipilor la pacienţii afectaţi de această patologie (FAP). Totuşi, utilizarea acestui medicament anti-inflamator a avut efecte cardiovasculare nedorite la pacienţii vârstnici. În schimb, comprimatele cu Omega 3 au fost bine tolerate de pacienţi, spun medicii./Agerpres/



