Secvenţierea genomului bolnavilor dezvăluie cauza genetică a maladiei
'ªtiu de 40 de ani că sufăr de această boală genetică, însă acum ştiu care este gena răspunzătoare', spune dr Lupski într-un comunicat.
Al doilea studiu, publicat în revista online Science Express şi desfăşurat de Institute for Systems Biology din Seattle, a permis secvenţierea genomului unei familii formate din patru membri, confirmând rolul jucat de patru gene în două boli rare de care sunt afectaţi cei doi copii. Este vorba despre sindromul Miller, caracterizat prin malformaţii faciale şi ale membrelor şi dischinezie ciliară primitivă, ce afectează cilii vibratili din căile respiratorii. Părinţii n-aveau nicio anomalie genetică, dar erau purtători ai genelor recesive, care se manifestă doar când sunt sunt prezente pe fiecare din cei doi cromozomi omologi.
Aceste lucrări dau speranţe în introducerea unor vaste aplicaţii genomice clinice împotriva cancerului sau a bolii Alzheimer. La şapte ani de la prima secvenţiere completă a genomului uman, realizată în 2003, costurile rămân foarte ridicate. De atunci, mai puţin de zece genomuri au fost secvenţiate şi toate de la persoane sănătoase, regretă cercetătorii. Evoluţiile tehnologice arată că este posibil, de acum, să se efectueze o secvenţiere a genomului unei persoane bolnave la un preţ mai accesibil şi destul de precis pentru a desfăşura cercetări clinice. Secvenţierea unui singur subiect pentru aceste studii a costat 50.000 de dolari.
'Cunoaştem în prezent numai funcţia a 5%-10% din cele 25.000 de gene pe care le cuprinde ADN-ul fiecărui om, ADN-ul fiind softul vieţii', arată dr Lupski. /Agerpres/