Medicament administrat pe cale orală pentru combaterea păduchilor
Ca mulţi alţi paraziţi, păduchii s-au adaptat pentru a supravieţui în condiţii grele. Prin evoluţia patrimoniului lor genetic, devin rezistenţi la insecticidele din loţiuni. Ca urmare a apariţiei acestei rezistenţe, epidemiile de păduchi sunt tot mai greu de tratat şi eradicat, necesitatea găsirii unor alternative terapeutice fiind tot mai evidentă.
Cercetători şi medici din spitalele franceze au realizat un studiu pentru a compara eficienţa comprimatelor de ivermectină administrate pe cale orală şi pe cea a unei loţiuni clasice împotriva păduchilor, unui număr de 812 persoane contaminate din 376 familii (engleze, franceze, irlandeze şi israeliene). Rezultatele obţinute au fost edificatoare: 95% din cele 398 persoane (adulţi şi copii) tratate cu ivermectină au scăpat de păduchi în 15 zile de la începerea tratamentului, faţă de 85% din cele 414 care s-au tratat cu loţiune.
Păduchii sunt paraziţi care infectează circa 100 de milioane de persoane pe an, în toată lumea, afectând mai ales copiii între 3 şi 11 ani. Ivermectina, comercializată deja, este un medicament prescris împotriva râiei şi contribuie (sub numele Mectizan) la tratarea oncocercozei (orbirea de râu) în Africa./Agerpres/