Psoriazisul mai mult decât o afecţiune a pielii, o boală multisistemică
Psoriazisul afectează între 2 şi 3% din populaţia Europei. Boala are mai multe forme de manifestare, însă cea mai frecventă formă este psoriazisul în plăci (numit şi psoriazis vulgar) care reprezintă 80% dintre cazuri. Plăcile de psoriazis sunt porţiuni de piele îngroşată, roşie, inflamată, acoperite cu scuame alb-argintii. Ele pot fi pruriginoase şi dureroase şi pot apărea în orice regiune a corpului.
În 10-30% din cazuri, pacienţii cu psoriazis pot dezvolta artrita psoriazică ale cărei simptome constau în dureri articulare, rigiditate şi tumefacţia articulaţiilor şi a ţesuturilor moi din jurul articulaţiilor.
"Până în prezent nu există niciun tratament care să vindece psoriazisul, însă avem terapii care vindecă erupţia", a explicat prof. dr. Călin Giurcaneanu. "Dacă la început se consideră că psoriazisul afectează doar pielea, articulaţiile şi unghiile, în ultimii 10 ani specialiştii s-au pus de acord că este vorba despre o boală multisistemică, pacienţii cu psoriazis prezentând un risc crescut pentru obezitate, diabet, hipertensiune, insuficienţă cardiacă, infarct miocardic, mortalitate cardiovasculară, depresie, boli inflamatorii intestinale, boli oculare", a adăugat specialistul.
Psoriazisul este o boală genetică, deci necontagioasă. Un lucru extrem de important care trebuie reţinut este că în cazul unei persoane cu gena bolii se poate declanşa un puseu al bolii dacă sunt întâlniţi factorii favorizanţi, a spus prof. dr. Gircăneanu. El a adăugat că factorii declanşatori sunt stresul neuropsihic, infecţiile virale sau bacteriene, traumatizarea unei zone, anumite medicamente, fumatul.
Potrivit specialistului, cele mai afectate regiuni ale corpului sunt coatele şi genunchii, palma şi talpa, zona lombară, scalpul (la liziera liniei de păr), ombilicul, mucoasele, axilele, organele genitale şi unghiile. Prezenţa puseurilor pe faţă se întâlneşte destul de rar. /Agerpres/