Convenţia-marcă cu privire la controlul fumatului, din cadrul Naţiunilor Unite, a reprezentat un enorm succes în lupta împotriva unuia dintre cei mai mari duşmani ai sănătăţii publice mondiale, dar pentru a fi cu adevărat eficientă ea trebuie aplicată în întregime. Aceasta a fost principala concluzie a conferinţei statelor care fac parte din Convenţie, reunită pentru a marca cea de-a 5-a aniversare de la intrarea sa în vigoare. Directorul general al Organizaţiei
Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, a menţionat că - în ciuda duratei de viaţă scurte de până acum a tratatului - Convenţia este deja unul dintre actele cu cel mai ridicat nivel de ratificare din istoria Naţiunilor Unite. Până la această oră, 168 de state din cele 193 care fac parte din OMS au ratificat-o.
Printre ţările care nu fac parte din Convenţie se numără Statele Unite ale Americii, Argentina, Indonezia sau Elveţia. Directorul secretariatului Convenţiei, Haik Nikogosian, a subliniat însă că, în unele regiuni din lume - cum ar fi Europa -, consumul de tutun este în descreştere, în vreme ce în multe ţări aflate în proces de dezvoltare consumul este în creştere. În continuare, în fiecare an, în lume mor 5,4 milioane de persoane din cauza fumatului.
OMS estimează că vor muri încă 8 milioane de persoane în următoarele decenii, iar majoritatea deceselor se vor produce în ţările aflate în curs de dezvoltare.