O anumită mutaţie genetică ne poate face mai inteligenţi
Acest studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences ar putea contribui la apariţia unor noi tratamente pentru persoanele care suferă de maladii precum Parkinson, maladii ce sunt influenţate de cantitatea de dopamină.
În cadrul acestui studiu realizat la Institutul Max Planck din Berlin, 26 de voluntari, bărbaţi şi femei cu vârsta între 20 şi 30 de ani, au jucat un joc în care trebuiau să acumuleze puncte alegând cea mai profitabilă dintre patru variante. Câştigurile acestora erau modificate în funcţie de comportamentul jucătorilor, forţându-i astfel pe aceştia să se adapteze cât mai rapid la situaţii noi. Reuşind să se adapteze mai uşor şi învăţând mai rapid din propriile greşeli, sau din greşelile colegilor de joc, voluntarii cu o versiune a genei COMT denumită Val/Val, au câştigat mult mai multe puncte decât participanţii cu versiunea Met/Met a aceleiaşi gene.
Gena COMT este răspunzătoare de crearea unor enzime care distruge dopamina şi alţi neurotransmiţători. Medicamentele care inhibă acţiunea genei COMT sunt folosite în tratamentul maladiei Parkinson.