• slide
  • slide
  • slide
  • Stiri medicale

    Stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!

    citeste mai mult
  • Noutati farmaceutice

    Ultimele noutati din industria farmaceutica

    citeste mai mult
  • Forum

    Forum medical - discutii despre medicina

    citeste mai mult

Posta Medicala

Ministerul Sanatatii a publicat pe pagina sa (  ...

Va spunem un mare secret: Turmericul fara Piper are efecte foarte limitate

Este deja cunoscut ...

Erupția acneiformă este cel mai frecvent efect secundar al inhibitorilor receptorului factorului de ...

 

Durerea toracica este cel mai frecvent simptom al infarctului de miocard

In general ...

Este foarte important pentru majoritatea oamenilor si stringent necesar in anumite cazuri ...

Sub titulatura de boli reumatismale sunt peste 100 de afectiuni  care implica oasele, ...

 

 

 

Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu, a declarat că se ridica un Centru de Radioterapie ...

 

 

 

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat ...

 

 

 

În urmă cu 10 ani, predominau bolile respiratorii, însă acum predomină bolile aparatului ...

 

 

 

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 referitoare la ...

 

 

 

Tanja Muller, mamă a doi copii, din Germania, a creat un site pentru vânzarea şi ...

 

 

 

Consiliul Judeţean Brăila alocă pentru anul 2014 suma de 60 de milioane lei pentru ...

 

 

 

Vineri, 10 ianuarie, a fost lansată o campanie naţională de informare, educare şi ...

 

 

 

Legi mai stricte privind acordarea licenţelor pentru dispozitive medicale urmează să fie ...

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă că în ceea ...

Informare de la Ministerul Sanatatii privind situația imunoglobulinei
Informare de la ...

Ministerul Sanatatii a publicat pe pagina sa (  ...

Turmericul si piperul negru aliati impotriva durerilor articulare
Turmericul si piperul ...

Va spunem un mare secret: Turmericul fara Piper ...

Zattara - un nou produs in tratamentul efectelor adverse asociate cu radioterapia in boala canceroasa
Zattara - un nou produs ...

Erupția acneiformă este cel mai frecvent efect ...

Ce faci in caz de infarct de miocard
Ce faci in caz de ...

 

Durerea toracica este cel mai frecvent ...

10 investigatii medicale anuale necesare a fi facute
10 investigatii medicale ...

Este foarte important pentru majoritatea ...

Tratamente alternative in bolile reumatismale
Tratamente alternative ...

Sub titulatura de boli reumatismale sunt peste ...

Investiție de 13 milioane de euro în Centrul de Radioterapie Oncologică de la Suceava
Investiție de 13 ...

 

 

 

Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu, a ...

Ciurchea (CNAS): Prin contractele cost-volum mai mulţi pacienţi vor beneficia de tratament
Ciurchea (CNAS): Prin ...

 

 

 

Preşedintele Casei Naţionale de ...

Dr. Eugenia Naghi: În urmă cu 10 ani predominau cazurile de silicoză, acum predomină bolile aparatului musculo-scheletic
Dr. Eugenia Naghi: În ...

 

 

 

În urmă cu 10 ani, predominau bolile ...

Legea de aprobare a OUG privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2014, promulgată
Legea de aprobare a OUG ...

 

 

 

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de ...

O mamă din Germania a creat un site pentru vânzarea şi cumpărarea laptelui matern
O mamă din Germania a ...

 

 

 

Tanja Muller, mamă a doi copii, din ...

Brăila: CJ alocă 60 milioane lei pentru finanţarea spitalelor
Brăila: CJ alocă 60 ...

 

 

 

Consiliul Judeţean Brăila alocă pentru ...

UNOPA şi Institutul 'Matei Balş' au lansat campania
UNOPA şi Institutul ...

 

 

 

Vineri, 10 ianuarie, a fost lansată o ...

Vânzări versus siguranţă: producătorii de dispozitive medicale se opun unei legislaţii europene mai dure în domeniu
Vânzări versus ...

 

 

 

Legi mai stricte privind acordarea ...

Cristian Buşoi (CNAS): Nu există probleme în finanţarea spitalelor
Cristian Buşoi (CNAS): ...

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat ...

Noutati

Posta Medicala - stiri din sanatate

Reglementări privind comunicarea despre beneficiile alimentelor

on . . Accesări: 1591

aliment.jpgOpţiunea pentru o alimentaţie sănătoasă înseamnă să includem în mesele zilei alimentele care acoperă nevoile organismului şi nu conţin în exces factori alimentări 'de risc', precum alcoolul, sarea, zaharurile sau grăsimile saturate.
O alimentaţie sănătoasă se asigură prin diversitatea alimentelor, consumul moderat, fără a depăşi nevoile energetice ale organismului, prevenirea senzaţiei de foame acută, prin împărţirea raţiei alimentare în trei mese principale şi două gustări şi asocierea corectă a alimentelor.

Dincolo de conţinutul lor nutriţional (macro şi micronutrienţi, oligoelemente), unele alimente posedă virtuţi suplimentare, anume principii active care contribuie la buna funcţionare a organismului, cum sunt antioxidanţii, acizii graşi esenţiali, bacteriile probiotice, fitosterolii şi multe altele, a explicat, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, într-o conferinţă de presă organizată de Danone, despre reglementările privind comunicarea despre beneficiile alimentelor.

Pentru a asigura comunicarea corectă către consumatori a beneficiilor nutriţionale şi pentru sănătate ale alimentelor, instituţiile europene au decis, cu câţiva ani în urmă, să instaureze un cadru reglementar care să impună criterii riguroase de analiză şi decizie, a evidenţiat prof. dr. Mencinicopschi.
El a explicat că Regulamentul european (Regulamentul CE 1924/2006) se bazează pe 2 axe principale: încadrarea unui aliment într-un profil nutriţional, ceea ce înseamnă că alimentul respectiv nu trebuie să conţină în exces nutrienţi precum sarea, zahărul, grăsimile saturate, identificaţi ca factori ce cresc riscul pentru unele boli (obezitate, diabet, boli cardio-vasculare). Băuturile care conţin peste 1,2% alcool nu pot purta menţiuni de sănătate.
Al doilea principiu se referă la beneficiile de sănătate comunicate care trebuie dovedite ştiinţific, iar menţiunea prin care sunt comunicate trebuie să fie autorizată de Comisia Europeană.
EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor), ca for ştiinţific al Uniunii Europene, analizează dovezile ştiinţifice puse la dispoziţie de companii şi decide dacă beneficiile de sănătate comunicate, aşa cum au fost ele formulate, sunt sau nu riguros probate ştiinţific.

Instituţia europeană analizează aceste dovezi, luând în considerare mai multe aspecte, precum: rigoarea dovezilor ştiinţifice, relaţia cauză - efect dintre substanţa activă şi beneficiul pentru sănătate, mecanismul de acţiune al substanţei active, relevanţa pentru sănătatea publică a beneficiului de sănătate comunicat.
Acest proces a început în ianuarie 2008, şi, neexistând niciun fel de experienţă anterioară într-un astfel de proces, experţii EFSA au analizat beneficiile alimentelor prin aplicarea metodologiei de analiză pentru autorizarea medicamentelor, cu toate că deosebirile dintre alimente şi medicamente sunt evidente, a spus Mencinicopschi.

Astfel, alimentele se adresează, de regulă, tuturor consumatorilor, în timp ce medicamentele doar unui număr restrâns de oameni, care suferă de o anumită boală. Scopul alimentului este să hrănească organismul şi să-l menţină sănătos, în timp ce medicamentul combate un simptom sau o boală.
EFSA analizează fiecare menţiune în parte, în raport cu dovezile ştiinţifice aduse şi emite opinii ştiinţifice, pe baza cărora Comisia Europeană autorizează sau respinge utilizarea menţiunii.
'Sigur că intenţia de reglementare a comunicării privind alimentele sănătoase este lăudabilă. Totuşi, din maniera de analiză şi validare a menţiunilor propuse rezultă formulări şi concluzii curioase, bazate pe aspecte formale, care ignoră unele aspecte de fond, de exemplu faptul că anumite alimente au o întreagă istorie ca alimente sănătoase, deşi nu dispun de dovezi ştiinţifice formale. Putem enumera aici alimente ca varza şi usturoiul, dar şi multe produse lactate fermentate proaspete', a declarat Gheorghe Mencinicopschi.

EFSA a respins menţiunile propuse pentru 191 de culturi probiotice de fermentare a laptelui, pe motiv că bacteriile respective nu sunt suficient de bine caracterizate sau că nu este lămurit mecanismul lor de acţiune, adică nu se face legătura cauză - efect între principiul activ conţinut în produs şi beneficiul de sănătate.
'Sunt conştient că, în cazul probioticelor, aplicarea protocolului de analiză EFSA este aproape o utopie, pentru că aceste bacterii nu interacţionează direct cu celulele sau ţesuturile organismului în afară de cele ale sistemului digestiv. Ele interacţionează cu flora intestinală, iar structura acesteia are repercusiuni importante asupra sănătăţii organismului gazdă', a completat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Medicul a subliniat că de aceea este necesar să fie promovată şi menţinută o floră intestinală echilibrată, prin obiceiuri alimentare corecte şi prin consum de alimente prebiotice (fibre alimentare) şi probiotice (iaurturi, chefir).
La nivel european, procesul de analiză şi autorizare a menţiunilor de sănătate este în curs, după doi ani de muncă intensă fiind analizate doar aproximativ 25% dintre menţiunile supuse autorizării./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!