Oamenii veseli au mai puţine probleme cardiace
Dr Davidson şi colegii ei au recurs la o scară de cinci nivele pentru a aprecia 'fericirea' oamenilor. Au făcut apoi ajustări statistice, luând în considerare indici precum vârsta, sexul, dacă sunt fumători sau nu. Pentru fiecare punct câştigat pe această 'scară a fericirii', pacienţii aveau 'şanse' cu 22% mai mici să treacă printr-o problemă cardiacă. Dr Davidson consideră că oamenii veseli sunt asociaţi cu un mod de viaţă mai sănătos. S-ar putea să existe o trăsătură genetică necunoscută care să dea predispoziţia la fericire şi la mai puţine boli cardiace. Potrivit altor experţi, chiar fericirea ar putea determina o inimă mai sănătoasă, contrar altor emoţii, cum ar fi stresul şi depresia.
La stres, se eliberează hormoni care ar putea afecta muşchiul cardiac. Stresul poate provoca şi o deschidere prea mare a vaselor sanguine, care să provoace un fenomen susceptibil să blocheze arterele, potrivit lui Joep Perk, profesor de ştiinţe ale sănătăţii la Universitatea Kalmar din Suedia şi purtător de cuvânt al Societăţii europene de Cardiologie. Joep Perk n-a participat la studiu. 'Le spun adeseori pacienţilor mei să nu fie prea deprimaţi pentru că le face rău la inimă', spune el.
Depresia este considerată de multă vreme un factor de risc pentru problemele cardiace. Dr Davidson este de părere că ar fi totuşi prea devreme ca pacienţii să fie sfătuiţi să-şi ridice nivelul de 'fericire' numai pentru a-şi apăra inima - chiar dacă acest lucru ar putea contribui la crearea unei stări bune a cordului -, înainte de finalizarea studiilor ce se desfăşoară în prezent. Cu toate acestea, ea recomandă să încercăm să fim veseli şi din ale motive, de exemplu ca să avem o mai bună sănătate mentală. 'Tot ce pot face pacienţii pentru a-şi ridica nivelul de fericire le va fi util în viaţă', încheie dr Davidson./Agerpres/