Copiii pot recunoaşte două limbi diferite încă din pântecul mamei
În primul grup, nouă-născuţii nu au auzit vorbindu-se decât limba engleză în perioada intrauterină, în timp ce în al dolea grup au auzit atât engleza cât şi dialectul tagalog, vorbit în insulele Filipine. Pentru a determina preferinţa copiilor faţă de una dintre aceste limbi, cercetătorii au studiat reflexul acestora de supt - în cazul în care acest reflex este activat, semnifică interesul nou-născutului pentru un stimul extern, aşa cum este limbajul.
Într-o primă experienţă, nou-născuţii au ascultat timp de 10 minute un discurs ce alterna la fiecare 1 minut între limbile engleză şi tagalog. Copii care nu au ascultat decât limba engleză în perioada intrauterină, manifestau un reflex de supt mai pregnant la cuvintele din limba engleză, comparativ cu cele din dialectul tagalog. De cealaltă parte, cei care au ascultat ambele limbaje, nu manifestau nici un fel de preferinţă faţă de una dintre ele.
Un alt experiment a fost acela de a vorbi copiilor într-o limbă, până când aceştia nu mai manifestă nici un interes. Apoi, o altă persoană, începea să le vorbească când într-o limbă, când în cealaltă. Cercetătorii au constatat că reflexul de supt devine mai pregnant în cazul în care au fost folosite ambele limbaje.
În opinia autorilor, acest studiu demonstrează că încă din cele mai fragede stadii ale dezvoltării, copiii sunt capabili să diferenţieze între două limbaje, existând probabil un mecanism psihologic care îi ajută să nu le confunde una cu cealaltă şi îi pregăteşte apoi pentru a deprinde bilingvismul./Agerpres/