O echipă de cercetători americani a anunţat marţi că este posibil acum ca o floare să primească o aromă pe care n-a avut-o niciodată sau să capete un parfum mai dulce, manipulând gene la specii vegetale. Echipa, de la Institutul pentru alimentaţie şi ştiinţe agricole de la Universitatea din Florida /sud/, a descoperit genele unor extracte chimice care definesc parfumul unei flori, deschizând astfel noi căi pentru ''a schimba'' sau ''a întări'' componentele unei
arome.''Mult timp, cultivatorii s-au concentrat pe aspectul florii, pe mărimea ei, culoare şi pe durata înfloririi, dar parfumul a fost ignorat'', a afirmat David Clark, profesor de horticultură la Universitatea din Florida.
În viitor va fi posibil să se aleagă dintr-o multitudine de arome sau să se obţină flori fără arome, au explicat cercetătorii.
Timp de peste zece ani, Clark şi alţi cercetători au analizat genele a circa 8.000 de petunii, ceea ce le-a permis îndeosebi să descopere că gena parfumului de ulei de trandafir este aceeaşi care dă un gust agreabil tomatelor.
Manipulând această genă, cercetătorii au ajuns să creeze tomate cu o savoare mai mare, fiind dispuşi să le comercializeze, precum şi trandafiri cu un parfum mai pronunţat./Agerpres/



