Piaţa românească este sau nu dominată de ouă de proastă calitate
ªtampila de pe ou, a explicat Gabriel Păun, coordonatorul campaniei, a devenit obligatorie în România din 2005. Iar potrivit unei decizii a Comiei Europene, de la 1 ianuarie 2012 se interzice creşterea găinilor în baterii.
"ªtampila de pe ou este un instrument la îndemâna consumatorilor. Ea deţine controlul asupra a ceea ce mâncăm. Un ou a cărui ştampilă începe cu cifra 0 sau 1, reprezintă siguranţa că mâncăm sănătos. Cele ce încep cu cifra 2 şi mai ales cu 3 sunt produse de coşmar atât pentru găini, dar în cele din urmă şi pentru noi cei ce le consumăm. Sistemul de creştere intensiv, care în multe cazuri implică îndoparea găinilor cu medicamente şi furaje produse industrial, se adaugă hormonilor de stres produşi de păsări ca urmare a spaţiului restrâns în care îşi duc viaţa şi a privării acestora de posibilitatea de a-şi satisface libere nevoi fizioetologice esenţiale. Acestea nu au cocoş. Hormonii stresului produs de găinile crescute în baterii nu dispar la gătit şi noi oamenii îl ingerăm fără să conştientizăm că stresul găinii devine stresul nostru", a declarat prof. Gheorghe Mencinicopschi.
Gabriel Păun a menţionat că în cercetarea pe care au făcut-o în magazine, la Kaufland şi la Billa, s-au găsit ouă care se produc în baterii, ceea ce contravine cu faptul că magazinele din străinătate ale acestor reţele nu se vând astfel de ouă.
El a menţionat că ouă de găină crescute în aer liber cu hrană ecologică se găsesc însă în marile lanţuri Carrefour, Cora, G' Market, Nick, Selgros. Ouă de găini crescute în aer liber cu cifra 1 n-au fost găsite în niciun magazin, în schimb au fost identificate ouă de găini crescute în hale la sol în câteva magazine şi hipermarketuri - două treimi fiind ouă de la găini crescute în baterii.
Prin această cercetare s-au găsit şi multe probleme privind etichetarea, pe ambalaj fiind trecută o cifră, iar pe ouă alta.
Bateriile sunt cuşti foarte mici, mai mici decât o coală A4, unde găinile stau înghesuite pe plasă de sârmă şi nu văd toată viaţa lumină naturală. Sunt hrănite cu vitamine sintetice şi medicamente, iar hrana lor conţine adesea coloranţi şi furaje modificate genetic.
Cu toate acestea, producătorii ataşaţi de baterii au inventat bateriile îmbunătăţite care au o suprafaţă ceva mai mare pentru fiecare găină - de 600 cmp. Þări precum Austria şi Elveţia au interzis aceste baterii.
Campania pe care o desfăşoară organizaţia Vier Pfoten îşi propune să militeze pentru încetarea producerii de ouă în astfel de baterii, iar supermarketurile să ofere consumatorilor şi ouă de la găini crescute în aer liber, a subliniat Gabriel Păun.
Prof. Mencinicopschi a arătat că este foarte necesar pentru organismul uman consumul de ouă, care are calitatea celei mai bune proteine, este cel mai echilibrat în aminoacid esenţial, iar gălbenuşul are nutrienţi foarte valoroşi pentru sănătate.
În plus, cercetările din ultima vreme au arătat că nu afectează arterele, deşi are o cantitate mare de colesterol, dar care este în compania unei substanţe care împiedică depunerea pe artere.
Prof. Mencinicopschi a mai amintit că gălbenuşul de ou este sursa cea mai importantă de vitamina D3, cea care fixează calciul şi este anticancerigenă. El a avertizat că gălbenuşul este alergemic pentru unele persoane şi că este bine ca oul să fie consumat fiert moale. Totodată, specialistul insistă asupra necesităţii unei alimentaţii sănătoase şi în cunoştinţă de cauză şi că nu trebuie nu uitat că la deteriorarea stării de sănătate contribuie, pe lângă alimentaţi, şi alţi factori cum ar fi mediul, stresul şi mai ales lipsa de mişcare.
Pe de altă parte Preşedintele Uniunii Crescătorilor de Pui, Ilie Van, îi cere despăgubiri lui Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, pe motiv că specialistul distruge producţia autohtonă de ouă. "Ne-a afectat imaginea, dar şi producţia de ouă a celor din Uniunea Crescătorilor de Pui din România. Îi cerem despăgubiri în valoare de 12.000.000 de lei", a declarat, astăzi, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Pui din România (UCPR), Ilie Van.
ªeful crescătorilor de pui, supărat de distrugerea producţiei autohtone de ouă, spune că directorul ICA a dezinformat consumatorul, cu lucruri total neadevărate. Potrivit lui Van, cifra 3 înscrisă pe coaja ouălor nu ar arăta calitatea acestora, ci modul în care sunt crescute găinile. Profesorul Mencinicopschi spune că ouăle care sunt inscripţionate cu cifra 3 provin de la găini crescute în baterie, care stau câte 7-8 într-un spaţiu îngust.