UMF Cluj nu face niciun rabat de la seriozitate în formarea medicilor
'Deschiderea României spre Europa, prin integrarea ţării în UE în 2007, a permis ca centrul universitar Cluj-Napoca să primească tot mai mulţi studenţi din străinătate. Universităţile din Cluj-Napoca sunt europene, iar UMF şi-a consolidat mereu buna reputaţie pe continent'', a afirmat rectorul UMF. Potrivit acestuia, există o serie de ţări în Europa, care au decis să stabilească un ''numerus clausus'' ('closed number', număr limitat al studenţilor în universitate - n.r.), iar această situaţie a determinat mulţi din tinerii care trăiesc în ţările respective să opteze pentru instituţii de învăţământ superior din alte arii geografice, precum UMF din Cluj-Napoca, doar din dorinţa de a urma medicina.
Recent, cotidianul francez 'Le Figaro' publica un articol intitulat 'România, noul Eden al studenţilor la medicină', în care se preciza că 85% dintre studenţii medicinişti din Franţa, care ''eşuează'' la examenele din primul an de studii, vin la Cluj-Napoca, pentru o a doua încercare. Despre acest subiect, rectorul Constantin Ciuce a precizat că, în Franţa, tinerii trebuie să treacă de un concurs extrem de dur, care se bazează pe cele învăţate timp de un an. 'Examenul pe care îl susţin după primul an de studii selectează, din 2.000 de tineri, să spunem, doar 200. Mulţi dintre tinerii care se regăsesc sub linia listei cu cei 200 de admişi sunt de o calitate deosebită, fiind respinşi la o diferenţă de o miime sau două faţă de ultimul clasat. Cei mai mulţi dintre ghinionişti au însă motivaţie şi consideră medicina drept singura lor modalitate de realizare în viaţă'', a explicat Constantin Ciuce.
În ceea ce priveşte taxa anuală de 5000 de euro pe care trebuie să o plătească un student străin rectorul universităţii clujene a precizat că "taxa şi studiile efectuate pe bază de taxe nu sunt invenţia UMF din Cluj-Napoca. Ele există în multe ţări din Europa şi din Statele Unite ale Americii. Diferenţa este cuantumul acestei taxe. Potrivit unei înţelegeri cu Asociaţia UMF din România, care cuprinde cele şase universităţi tradiţionale, taxa de la UMF ''Iuliu Haţeganu'' este de 5.000 de euro. Valoarea ei trebuie pusă în balanţă cu costul pregătirii din alte instituţii similare. De pildă, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Debrecen (Ungaria) taxa este de 10.800 de euro pe an, faţă de 5.000 de euro la Cluj-Napoca. În universităţi din alte ţări, costurile sunt mult mai mari, în special în cele americane."
Absolvenţi de merit ai Universităţii de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'' din Cluj-Napoca practică, de mulţi ani şi cu o bună reputaţie, profesia de medic în ţări ale UE.
Sistemul sanitar din Franţa a recrutat, după 2007, mulţi medici generalişti din ţara noastră, pe fondul deficitului de cadre medicale în zonele rurale, unde, deseori, sunt sub 100 de medici la 100.000 de locuitori.
În prezent, aproximativ 800 de medici români lucrează în Franţa - la Paris, Strasbourg, Saint-Tropez, Marseille sau pe Coasta de Azur. Cei mai mulţi medici străini din Franţa sunt belgieni (16%), iar medicii români se clasează pe locul al doilea (12%).
În 2009, învăţământul medical superior din Cluj-Napoca a împlinit 90 de ani de existenţă. Azi, UMF se mândreşte cu performanţe de nivel internaţional şi are specialişti de talie mondială, precum profesorul Mihai Lucan, directorul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, care a efectuat mai multe intervenţii chirurgicale în premieră în lume, sau profesorul Ion Coman ai cărui foşti studenţi clujeni, specializaţi acum în chirurgie urologică robotică, profesează la Milano (Italia) şi în mari clinici din Germania.