Un nivel ridicat de vitamina D în organism duce la o scădere considerabilă a riscului de îmbolnăvire de cancer de colon, conform unui studiu comparativ realizat pe mai mult de jumătate de milion de europeni, ale cărui rezultate au fost publicate în ultimul număr al revistei British Medical Journal (BMJ). Persoanele care au nivelul de vitamina D din sânge mai ridicat întâmpină un risc de îmbolnăvire de cancer colorectal cu aproape 40% mai mic decât
persoanele cu deficienţe de vitamina D. Această vitamină, care este sintetizată în piele sub acţiunea luminii solare, dar poate fi obţinută şi din alimentaţie, are un rol fundamental în consolidarea sistemului osos prin fixarea calciului.O serie de studii anterioare au remarcat de asemenea existenţa unei legături între vitamina D şi cancerul colorectal, însă dispuneau de date mai limitate.
Acest studiu, realizat între anii 1992 şi 1998 în cadrul proiectului european EPIC (European Prospective Investigation into Cancer) pe mai mult de 520.000 de persoane din zece ţări vest-europene (Danemarca, Franţa, Grecia, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia şi Marea Britanie), a fost coordonat de Centrul internaţional de studii asupra cancerului (CIRC/Iarc), agenţia OMS împotriva cancerului cu sediul la Lyon, în Franţa. În intervalul de timp al studiului au fost diagnosticate un număr de 1.248 de cazuri de cancer colorectal în rândul subiecţilor. /Agerpres/



