Medicii care au acordat scutiri medicale pentru orele de educaţie fizică vor fi verificaţi
'Cel mai mare procent de elevi scutiţi medical se înregistrează la şcoala din comuna Cârţa, de 14,4 la sută, ceea ce mi se pare aberant, ca un copil de la ţară, învăţat cu muncile câmpului, să fie scutit medical. Procentajul este foarte ridicat şi în comuna Turnu Roşu, unde 10,83 la sută din elevii şcolii, sunt scutiţi medical', a declarat Constantin Gorun, în şedinţa consiliului prefectural. O statistică întocmită de inspectorat arată că cele mai multe scutiri medicale de la orele de sport au fost acordate în comunele din judeţ şi la liceele din municipiul Mediaş.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, dr. cardiolog Ioan Maniţiu, a recunoscut că unii medici fac abuzuri şi îi ajută pe elevi să chiulească de la orele de educaţie fizică, fără ca aceştia să fie bolnavi. Deocamdată, directorul DSP nu a explicat cum îi va pedepsi pe medicii care vor fi dovediţi că au făcut abuzuri. 'Sigur că se fac abuzuri. Sunt doctori la care vin foarte mulţi copii şi cer scutiri. Poate să se ceară o inspecţie, se va desemna o echipă de specialişti care va analiza situaţia ', a spus cardiologul Ioan Maniţiu.
Prefectul Constantin Trihenea a anunţat deja că va trimite o solicitare către şcolile şi liceele cu cei mai mulţi scutiţi de la orele de educaţie fizică, pentru a le cere explicaţii medicilor care au eliberat scutirile.
Cu cât cresc, elevii sibieni se învoiesc tot mai mult de la orele de educaţie fizică, motivând că sunt bolnavi. Astfel, la clasele I-IV, în judeţ, se înregistrează cel mai mic procent de scutiţi medical - 1,89 la sută, urmat de 4,2 la sută, la elevii din clasele V-VIII, iar cei mai mulţi elevi scutiţi de medici să nu facă sport sunt la liceu - 5,01 la sută.
Pentru restul elevilor care frecventează orele de educaţie fizică, cea mai mare problemă este dotarea şcolilor. Conform raportului Inspectoratului ªcolar Judeţean, 'un număr mare de săli de sport necesită reparaţii, unele capitale, iar majoritatea sălilor nu au WC, duşuri, vestiare, ceea ce duce la lipsa autorizaţiei sanitare. De asemenea, majoritatea şcolilor nu au o dotare minimă pentru orele de educaţie fizică, cum ar fi saltele, bănci de gimnastică, spaliere, mingi. '
În judeţul Sibiu există doar 29 de săli de sport în care se pot organiza competiţii, aceste săli fiind în cele două municipii şi în oraşe mai mari. Un număr de 29 de şcoli nu au nici un spaţiu amenajat pentru orele de educaţie fizică şi sport.
Prefectul judeţului Sibiu, Constantin Trihenea, a cerut ajutor din partea sponsorilor pentru copiii talentaţi la sport, cu speranţa că Sibiul va putea da măcar câţiva campioni la gimnastică pentru lotul olimpic al României. /Agerpres/