Chirurgia, singurul tratament eficient împotriva obezităţii, ce reduce riscul de cancer
Intervenţiile, care fac apel la mai multe tehnici, sunt destinate doar pacienţilor care suferă de obezitate morbidă, având un indice al masei corporale peste 40 sau 35, în cazul unor complicaţii asociate (diabet, hipertensiune). Numărul acestora ar depăşi 600.000 în Franţa, potrivit ultimului studiu statistic. În fiecare an, 23.000 de persoane sunt operate. La jumătate dintre ei se introduce câte un inel gastric, micşorând astfel volumul stomacului şi încetinind trecerea alimentelor. Intervenţia este puţin invazivă, dispozitivul fiind instalat printr-o incizie foarte mică. Prin această metodă, reversibilă, '80% din pacienţi au pierdut 50% din excesul de greutate în doi ani, eşecul în cazul restului de 20% având două cauze: nerespectarea recomandărilor de dietă şi lipsa controlului', a preciază profesorul Chevallier.
Cealaltă operaţie, mai clasică, constă într-o scurt-circuitare gastrică: alimentele merg direct în intestinul subţire, ceea ce reduce asimilarea lor. O operaţie de dată mai recentă, gastrectomia cu manşon, constă în prinderea stomacului pe toată lungimea sa pentru a-i reduce volumul. 'Mai uşoară din punct de vedere tehnic, această metodă ar putea fi aplicată pe viitor la mai mulţi pacienţi', adaugă chirurgul.
În urmă cu câţiva ani, odată cu avântul instalării inelului gastric, mai multe studii au denunţat unele abuzuri în indicaţiile pentru acest tip de operaţie. 'Am lucrat mult la recomandări şi ele sunt astăzi bine urmate', spune profesorul Chevallier, precizând că unităţile care se ocupă de obezitate sunt pe cale de a se restructura. 'În toate cazurile acestei patologii complexe care este obezitatea, este esenţial tratamentul şi o abordare multidisciplinară. Medicul curant, nutriţionistul şi psihologul trebuie să-l ajute pe pacient pe toată durata programului de slăbire', încheie specialistul.