Proiect pentru integrarea socio-profesională a persoanelor seropozitive
Iniţiat în 2009, proiectul îşi propune derularea unor activităţi adresate direct unui grup foarte vulnerabil din România, cel al persoanelor seropozitive. Numărul acestora se ridică, în ţară, la 10.000 de persoane, dintre care peste 7.000 sunt tineri cu vârsta între 18-22 ani. De asemenea, la nivelul judeţului Caraş-Severin sunt, la ora actuală, circa 200 de persoane care suferă de HIV/SIDA, a precizat pentru Agerpres Sorina Nihta, coordonatorul local de proiect.
Acest grup este expus în mod direct stigmatizării sociale şi discriminării şi înregistrează un handicap educaţional crescut, din cauza abandonului şcolar cauzat de discriminare, stigmatizare şi boală, ceea ce conduce la imposibilitatea accesării unui loc de muncă.
În acest context, obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea gradului de integrare socio-profesională pentru persoanele seropozitive din România. Astfel, se urmăreşte creşterea gradului de formare şi pregătire pentru specialiştii care furnizează servicii de consiliere şi orientare şcolară sau profesională acestor persoane, creşterea capacităţii tinerilor seropozitivi de a ocupa un loc de muncă şi creşterea nivelului de informare al angajatorilor din România cu privire la drepturile şi nevoile persoanelor seropozitive.
Accesul tinerilor seropozitivi în aceste activităţi este liber şi gratuit, proiectul fiind deschis tuturor celor interesaţi, iar toate informaţiile personale ale tinerilor incluşi in proiect sunt confidenţiale.