De ce sunt întârziate intervenţiile pentru copiii cu malformaţii cardiace
Acesta a spus că este tot mai clar că la Târgu Mureş este singurul centru care acceptă aceste urgenţe neonatale şi că aici sunt aduşi zilnic copii din toată ţara.
'Sunt copii care trebuie operaţi de urgenţă, motiv pentru care nu putem să operăm copiii programaţi, se adună zile de spitalizare, frustrarea părinţilor şi toate celelalte elemente pe care nu le dorim, dar este o situaţie obiectivă şi este în mod clar că nici în aceste condiţii noi nu ne putem folosi la maximum capacitatea, deci operăm cam jumătate din ce am putea să operăm, din motive de personal în primul rând - prea puţin, paradoxal, vorbim în perioada de criză în care se pune problema disponibilizărilor, noi am avea nevoie de mai mult personal - şi de alte dotări. Deci sunt foarte mulţi copii care aşteaptă intervenţia chirurgicală, acesta este domeniul cel mai sensibil, pentru că de multe ori se spune că copiii sunt cei mai importanţi şi facem tot pentru copii', a arăt at dr. Horaţiu Suciu.
Acesta a subliniat că a făcut memorii către foştii miniştri şi către actualul ministru, în care a subliniat importanţa cardiologiei şi chirurgiei cardiace pediatrice, pentru a ajuta IBCvT cu dotări.
'Cine-şi închipuie că performanţa se poate efectua fără bani, se înşeală. În momentul de faţă, copii cu urgenţe neonatale sunt împrăştiaţi prin toată ţara şi aşteaptă acceptul pentru a fi primiţi. În fiecare zi se nasc şi apar alte faxuri. E suficient să vină unul pe zi, pentru că asta ne blochează toată activitatea. Eu pot să spun că în momentul acesta sunt cel puţin patru copii în ţară care aşteaptă acceptul nostru pentru a fi primiţi, diagnosticaţi şi operaţi, de mare urgenţă mă refer, copii nou-născuţi, de 2-3 zile, care pot să aştepte, dar nu la nesfârşit', a accentuat dr. Horaţiu Suciu.
ªeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la IBCvT Târgu Mureş, prof. univ. dr. Radu Deac, susţine că activitatea desfăşurată de doctorul Suciu se face în puţine locuri din Europa, fiind vorba de nou-născuţi cu cardiopatii congenitale, care dacă nu sunt operate în primele zile de viaţă duc la decesul copiilor.
'Urgenţa problemei constă în faptul că aceşti copii vin din toată ţara, ziua sau noaptea, şi trebuie rezolvaţi în cel mai scurt timp. A face într-o săptămână ceea ce a făcut recent doctorul Suciu, trei operaţii de transpoziţii, care este cea mai dificilă operaţie în cardiopatiile congenitale şi în chirurgia cardiacă mi se pare remarcabil şi dacă toţi aceşti copii trăiesc, este cu atât mai important. Operaţia de transpoziţie a vaselor mari este cea mai complicată, se face curent la Târgu Mureş şi cu rezultatele cele mai bune', a ţinut să sublinieze dr. Radu Deac./Agerpres/