Morfina reduce efectele sindromului de stres post-traumatic
'Studiul nostru demonstrează că utilizarea morfinei pentru răniţi, imediat ce li se acordă asistenţă medicală, reduce considerabil riscul ca ulterior aceştia să sufere de stres post-traumatic', conform cercetătorilor de la Centrul medical al Marinei americane din San Diego (California).
Cercetătorii au analizat dosarele medicale a celor 696 de soldaţi ce au suferit răni în Irak, între 2004 şi 2006, pentru a afla dacă acestora le-a fost administrată morfină odată cu primul ajutor. În general, rămâne la latitudinea medicilor militari dacă să ofere sau nu morfină răniţilor în luptă, odată cu acordarea primului ajutor. Această substanţă ar putea fi acordată chiar şi soldaţilor care au suferit răni uşoare, tocmai pentru a-i feri de efectele ulterioare ale stresului post-traumatic şi de atacurile de panică.
Studiul demonstrează că 243 dintre cei 696 de soldaţi, bărbaţi şi femei, au fost diagnosticaţi cu sindromul stresului post-traumatic într-o perioadă de doi ani după ce au fost răniţi în teatrul de operaţiuni. Þinând cont de gravitatea rănii, de vârstă şi de alţi factori clinici, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că soldaţii care au primit morfină încă de la primul ajutor, întâmpină un risc redus la jumătate de a suferi de stres post-traumatic, comparativ cu cei cărora nu le-a fost administrat acest drog.