
Un nou instrument de diagnosticare care poate determina riscul ca un nodul pelvian să se transforme într-o tumoră malignă, este acum disponibil şi în Europa. Acest nou test, denumit ARCHITECT HE4, a fost conceput de laboratoarele americane Abbott, din Illinois şi constă într-un simplu examen de sânge ce va putea depista din timp cazurile de cancer ovarian epitelial, cea mai periculoasă formă de cancer ovarian. Oameni de ştiinţă au demonstrat
că acest nou sistem de diagnoză, combinat cu alte teste, precum CA125, poate estima cu multă precizie riscul apariţiei de cancere ovariene la femeile pre sau post-menopauză, care au nodului în zona pelviană.
Conform Agenţiei Internaţionale pentru Cercetări Oncologice, doar 46% dintre femeile cu cancer ovarian supravieţuiesc la 5 ani după fixarea diagnosticului. Dacă boala este însă depistată mult mai devreme, rata de supravieţuire ar putea urca la 94%. Noul test îi va ajuta pe medici să determine şi care este cea mai bună metodă de tratament pentru cazurile depistate.
Cancerul ovarian se află pe locul cinci în clasamentul mortalităţii din cauze oncologice la femei. Aproximativ o femeie din 72 se îmbolnăveşte de cancer ovarian. Femeile aflate în perioada de post-menopauză întâmpină cel mai ridicat risc de îmbolnăvire./Agerpres/.