România şi Spania, printre ţările cu nivel crescut de radon
Având în vedere reducerea semnificativă a valorii, OMS a afirmat că apreciază drept acceptabile, în situaţii speciale, şi valori în jur de 300 de becquereli, dar numai pentru perioade de timp limitate, deoarece fiecare 100 de becquereli suplimentari comparativ cu limita stabilită echivalează cu o creştere a riscului cu circa 16%.
Radonul este produsul descompunerii naturale a uraniului şi iese spontan din teren, mai ales în zonele bogate în acest minereu. Numeroase studii au confirmat periculozitatea sa. Cel mai recent studiu, publicat în revista ''Science of the Total Environment'' a evidenţiat prezenţa unor niveluri înalte de radon în unele zone din România şi Spania. În aproximativ jumătate din cele 90 de case în care au fost efectuate măsurători prelungite, concentraţia de radon s-a dovedit dublă comparativ cu pragul actual, la fel ca şi decesele datorate unor tumori pulmonare printre nefumători.
Pentru apărarea de radon, măsura cea mai simplă este aceea de a aerisi des spaţiile şi de a căuta, pe cât posibil, să se doarmă şi să se petreacă timpul la etajele superioare ale clădirilor. În plus, astăzi sunt disponibile materiale-barieră eficiente de folosit în noile construcţii şi kituri pentru dozarea radonului în aerul din casă./Agerpres/