Succesul discutabil al pilulei 'minune' Alli contra obezităţii
În prezent, vânzările s-au stabilizat de la 8.000 la 10.000 de cutii pe săptămână. Vânzarea acestei pilule a generat în 2009 o cifră de afaceri de peste 23 de milioane de euro pentru GSK, a precizat Vincent Cotard, preşedintele diviziei de sănătate publică de la laboratorul farmaceutic GSK.
'Entuziasmul de la început a scăzut mult în intensitate, explică Michel Laspougeas, preşedintele consiliului regional al ordinului farmaciştilor din Sud-Vest, membru al Consiliului naţional al ordinului farmaciştilor (CNOF). Pilula Alli a fost prezentată ca un produs miracol, ori este un produs ca toate celelalte, precizează acesta. 'Trebuie prescrisă într-un context foarte special, deoarece acest medicament nu se adresează în niciun caz persoanelor care vor să mai dea jos câteva kilograme înainte de a merge la plajă. Trebuie stabilită starea reală de obezitate a persoanei', adaugă Laspougeas.
Capsula gelatinoasă poate provoca efecte secundare neplăcute. Alli este o versiune degresată (60 mg în loc de 120 mg) a unui medicament mai vechi, Xenical (Roche), vândut din 1998 cu prescripţie medicală. Amândouă conţin Orlistat, care limitează absorbţia grăsimilor alimentare în intestin. Grăsimile sunt astfel eliminate prin materiile fecale, ceea ce poate expune pacientul unor efecte digestive indezirabile (diaree, de exemplu). Un alt punct slab ar fi costul pilulei: de la 50 la 60 de euro pe lună, potrivit farmaciştilor.
Înaintea utilizării acestui medicament care poate fi cumpărat fără prescripţie medicală se impun anumite precauţii. Alli este destinat persoanelor cu adevărat obeze. El trebuie asociat cu un regim hipocaloric moderat şi sărac în grăsimi; durata maximă a tratamentului este de şase luni; medicul trebuie neapărat consultat înainte de a opta pentru un asemenea tratament. Alli nu este eficient decât dacă aportul de grăsimi este limitat şi dacă este asociat cu o activitate fizică. Numai în aceste condiţii efectele nedorite sunt aproape inexistente, iar persoanele care răspund bine la tratament pot spera să piardă între 5% şi 10% din greutatea lor într-un an.
La unii pacienţi, tratamentul cu Alli poate avea un efect psihologic care-i incită la urmarea unui regim. Agenţia franceză şi cea europeană a medicamentului rămân vigilente, încercând să identifice eventuale derive şi efecte secundare.
'Pilula miracol nu există', afirmă Anne-Sophie Joly, preşedinta Federaţiei naţionale a asociaţiilor de obezi. Desigur, 'Alli funcţionează la unele persoane, dar trebuie găsit medicul potrivit care să ofere ajutor terapeutic şi psihologic, deoarece există un mare număr de persoane care au ţinut diverse diete dar fără succes', potrivit acesteia. 'Nu am considerat niciodată că Alli este o pilulă minune. Avantajul este că accelerează uşor pierderea greutăţii în caz de regim şi de activitate fizică asociată', precizează Vincent Cotard.
Unii s-au opus ferm comercializării acestei pilule, ca de exemplu Viviane Gacquiere, preşedinta asociaţiei Allegro Fortissimo, care consideră că 'acest medicament nu este eficient'. Obezitatea este o chestiune atât de complexă, încât nu poate fi rezolvată prin simpla înghiţire a unei pastile, conchide ziarul.