Premieră chirurgicală: îndepartarea unui plămân printr-o procedură inovatoare
Daca in mod traditional aceasta interventie se efectua printre doua coaste laterale, indepartandu-se mai intai legatura dintre plaman si cord, iar apoi cea dintre plaman si caile respiratorii, acum s-a procedat invers, deoarece plamanul stang era infectat. Noutatea procedurii consta, asadar, tocmai in aceasta inversare a etapelor interventiei chirurgicale, scopul fiind acela de a nu permite o infectare a intregului organism.
”Acest procedeu poarta denumirea de inchidere a bronhiei primitive stangi transcervical cu staplare mecanica (procedeu Azorin) in spectrul tratamentului plamanului distrus infectios. Mai exact, se realizeaza o incizie la nivelul gatului, dupa care se introduce pe deasupra traheii un aparat de staplaj (de inchidere si sutura mecanica), cu care se abordeaza direct bronhia principala stanga, suturand sectiunea”, a explicat dr. Cristian Paleru.
Interventia, realizata cu succes, a durat 45 de minute si a fost efectuata sub anestezie generala, cu intubatie simpla. Indepartarea plamanului nu va avea consecinte negative asupra bunei functionari a organismului pacientului pe viitor. Peste o saptamana, pacientul va reveni la spital pentru efectuarea urmatoarei operatii, cand se va putea indeparta plamanul intr-un mediu aseptic.
”Aceasta interventie realizata in institutul nostru de dr. Cristian Paleru este atat o premiera nationala, cat si una dintre premierele mondiale. Din informatiile mele, exista 6 cazuri in toata lumea, dintre care unul in Romania. Aceasta operatie sustine eforturile noastre de a promova o chirurgie toracica de nivel european”, a declarat Prof. univ. dr. Ioan Cordos, seful sectiei de chirurgie toracica din cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta” din Bucuresti.