Priorităţile Ministerului Sănătăţii pentru anul 2010
“Vom avea dificultăţi în susţinerea programelor de sănătate (82% faţă de 2009), a programelor de investiţii în infrastructură şi în aparatură medical (53% faţă de 2009). De asemenea, ne vom confrunta cu probleme în asigurarea necesarului de medicamente şi materiale sanitare în unităţile de primiri urgenţe (UPU) –(50%) şi cele de transfuzie sanguină (50%). Totuşi, am speranţa că vom putea corela finanţarea cu nevoile sistemului sanitar, dar, pe de altă parte trebuie să şi eficientizăm folosirea resurselor financiare în sistem” a declarat ministrul Sănătăţii
“Nu sunt mulţumit de bugetul alocat domeniului sanitar, este un buget pentru un an de criză. Aşa cum s-a arătat şi în raportul privind sistemul sanitar din anul 2008 al Comisiei Prezidenţiale, este nevoie de un procent de 6% alocat din PIB în 4-7 ani” a mai adăugat Cseke Attila.
Descentralizarea spitalelor va reprezinta unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Sănătăţii pentru anul 2010 şi se are în vedere tranferul unităţilor sanitare publice la administraţia locală până la 1 iulie 2010.
În ceea ce priveşte informatizarea sistemului începând cu 1 ianuarie 2011 MS intenţionează introducerea cardului naţional de sănătate.
Ministrul Sănătăţii a declarat de asemenea că trebuie identificat un procedeu, un sistem de măsuri pentru ca acţiunea de colectare la fondul asigurărilor să fie mai bună, în condiţiile în care, în prezent, există multe categorii derogate de la plata acestora.