Risc crescut de îmbolnăvire cu trichineloză
Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însa există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestarii ei şi de rezistenţa organismului.
Semnele clinice de boală sunt: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestata, febra, edeme palpebrale si faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.
Factorii favorizanti ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:
1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic
2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termica “in sange”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca.
3. Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate.
4. Tăierea clandestină a animalelor
Boala nu se transmite interuman.