Evoluţia pandemiei de gripă A rămâne imprevizibilă, putându-se transforma într-un tip de infecţie uşoară, sau, din contră, să devină mai periculoasă, a afirmat, săptămâna trecută, directorul-adjunct al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Keiji Fukuda. În ceea ce priveşte cazurile înregistrate - încă izolate - de mutaţie a virusului AH1N1, Fukuda a explicat că, pentru moment, este imposibil să se prevadă ce se poate întâmpla. Reprezentantul OMS a
spus că ţările trebuie să continue să coopereze pentru a lupta împotriva actualei pandemii.Pentru moment, organizaţia nu se gândeşte să ridice sau să coboare nivelul maxim de alertă sanitară, care este în vigoare din luna iunie în legătură cu gripa A. Fukuda a menţionat că transmiterea virusului este ridicată în emisfera nordică, deşi situaţia diferă de la ţară la ţară, în timp ce în emisfera sudică numărul de cazuri continuă să scadă. În ce priveşte campania de vaccinare, au fost distribuite 150 de milioane de doze în circa 40 de ţări, fără a se înregista reacţii adverse neaşteptate printre persoanele imunizate. Copiii sunt un grup vulnerabil în mod special, mai ales când sunt grupaţi în şcoli sau grădiniţe, a menţionat oficialul OMS.
Întrebat în legătură cu cazurile de rezistenţă la antiviralul Oseltamivir, Fukuda a confirmat că s-au înregistrat 96 de astfel de cazuri în lume, dar a susţinut că acest medicament continuă să fie eficient împotriva celei mai mari părţi a tipurilor de virus care au fost detectate în această pandemie.