Cancerul nu înseamnă neaparat o condamnare la moarte
În cazul adenocalcinomului există terapii moderne ţintite. Adenocalcinoamele apar nu numai la fumători, ci şi la nefumători, în procent 15%. Fumatul este principala cauză şi generează 85-90% din cancerele bronhopulmonare, iar un procent de 3% au cauze necunoscute.
Potrivit Conf.dr.Tudor Ciuleanu, de la Institutul Oncologic Cluj, nouă din zece pacienţi diagnosticaţi cu cancer sunt fumători, important fiind intervalul de timp şi numărul de pachete de ţigări pe zi fumate. Dacă este mai mare de zece ţigări, riscul este mai mare. El a adăugat că unul din doi fumători va deceda mai repede cu opt ani din cauza fumatului, fie prin cancer, fie prin boli cardiovasculare.
Cel mai frecvent simptom în cazul cancerului bronhopulmonar este tusea - la 46% dintre pacienţi, scăderea în greutate - la 32%, dificultatea de respiraţie - la 1/3, dureri în zona toracică - la 30%, febră - la 28%, sângerări - la 27% şi asimptomatici - 15% dintre cei afectaţi.
Din păcate, a subliniat conf.dr. Ciuleanu, cel mai adesea pacienţii vin cu faze avansate ale bolii şi nu există o metodă de screening eficientă în prezent. În România, incidenţa este de 68% la suta de mii de locuitori, iar mortalitatea prin această afecţiune este de 64% la suta de mii de locuitori, România fiind pe locul IV după Polonia, Ucraina, Rusia.
Campania 'Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte', lansată în luna iunie a acestui an de către Compania Roche Romania, îşi propune să schimbe atitudinea faţă de cancer, convingându-i pe pacienţi că există speranţa oferită de soluţii inovatoare de tratament disponibil şi în România, şi încurajându-i pe aceştia să iniţieze un dialog constructiv cu medicii lor pentru a alege cel mai potrivit tratament pentru tipul de boală cu care au fost diagnosticaţi.
Există noi speranţe în tratamentul de cancer pulmonar, speranţa de viaţă fiind la cinci ani între 8 şi 16%, dar un lucru important îl constituie diagnosticul precoce.