Flacoane de Nazomer retrase de pe piaţă
Peste 400 de cutii cu flacoane de picături nazale Nazomer dintr-un lot care prezenta miros de clor au fost stopate de la comercializare în farmaciile din judeţul Mureş, până la finalizarea anchetei demarate de Direcţia de Control în Sănătate Publică. Directorul coordonator adjunct al DSP Mureş, medicul Ovidiu Fărcaş, a declarat, într-o conferinţă de presă, că a primit o sesizare de la un părinte referitoare la picăturile nazale Nazomer pe care i le-a administrat copilului său şi care aveau miros de clor, iritant, deşi produsul ar fi trebuit să conţină apă de mare filtrată.
'În urma sesizării privind picăturile nazale tip Nazomer, comercializate sub denumirea de Nazomer, s-a făcut investigaţia la unitatea farmaceutică care a vândut acel produs, s-a dispus blocarea întregului stoc de produs până la finalizarea anchetei. Flaconul respectiv avea un miros nespecific, de clor. Întreaga cantitate de Nazomer care exista în farmacii a fost blocată şi interzisă de la comercializare, putând, după finalizarea anchetei, eventual să fie retrasă de către producător. La nivelul acelei unităţi farmaceutice au fost 9 flacoane existente la data controlului, iar la nivelul întregului judeţ este vorba de 410 cutii de Nazomer. Despre pacient nu am găsit nici într-un registru de consultaţii medicale informaţii despre prezentarea lui la vreun spital', a precizat dr. Fărcaş.
Ovidiu Fărcaş a arătat că a informat Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Control în Sănătate Publică Ilfov, de unde provine producătorul medicamentului, Colegiul Medicilor Mureş şi Agenţia Naţională a Medicamentului Mureş. Aceste instituţii au dispus blocarea de la comercializare a stocurilor din lotul respectiv.
În timpul controalelor s-a mai descoperit şi faptul că medicamentul a fost catalogat ca fiind supliment alimentar. Chiar dacă se va dovedi că nu este periculos, medicamentul trebuie să fie reîncadrat corespunzător şi abia apoi repus la vânzare.