România a înregistrat cea mai mare creştere a procentajului de transplant
Prof. univ.dr. Mihai Lucan, directorul Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca, a precizat, în acelaşi cadru, că activitatea de transplantare a început să se desfăşoare coerent de aproximativ 5-6 ani, odată cu înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Transplant şi organizaţiei specialiştilor în domeniul transplantului.
'ªi care este consecinţa: anul trecut, Institutul de Transplant din Cluj Napoca a avut o rată mai mare de transplant de la donatori cadavru decât media europeană. În general noi transplantăm aproximativ 100 de bolnavi pe an''.
Cu toate acestea, spun cei doi specialişti, activitatea aceasta ,,aproape că a fost nevoie să fiee oprită anul acesta'' pentru că Ministerul Sănătăţii a decis că Agenţia Naţională de Transplant este ,,o structură dubioasă, care s-ar putea să facă trafic cu ovule şi aproape că a desfiinţat-o''. ,,Nu s-a putut dovedi nimic şi cu toate acestea ANT funcţionează, acum, cu un director pe care l-am trimis de la Cluj, interimar, toţi membrii ANT şi-au dat demisia în semn de protest faţă de decizia ministrului Bazac şi cu toate acestea, aşa dezmembraţi, răniţi, noi mergem înainte. Pentru că activitatea noastră nu este ţintită înspre dobândirea unor foloase sau unor beneficii de ordin ştiinţific. Noi trebuie să ajutăm oamenii care ni se adresează', a susţ inut prof.univ.dr. Mihai Lucan.
Acesta a cerut tuturor să privească cu mai multă atenţie această activitate 'care joacă între penibilul şi spectaculos cu o viteză absolut fenomenală', deoarece specialiştii care o fac ajută foarte mulţi oameni.
'Noi nu facem această activitate pentru a fi mai cunoscuţi decât suntem. Majoritatea suntem cunoscuţi datorită specialităţii de bază. Noi facem această activitate pentru a putea sprijini oamenii care au nevoie de ajutorul nostru', a conchis dr. Mihai Lucan.