Peste 20 de milioane de francezi sunt supraponderali sau obezi
Incidenţa obezităţii este mai mare la femei (15,1%) decât la bărbaţi (13,9%), femeile având o mai mare înclinaţie pentru producerea masei grase, mai ales când mediul este nefavorabil: sedentarism, alimentaţie dezechilibrată, obezitatea fiind dependentă de comportamentul persoanei şi de factorii de mediu.
Este dovedit că frecvenţa obezităţii este invers proporţională cu nivelul de educaţie şi cu veniturile pe familie, proporţia de obezi fiind mai scăzută (6%) la cei mai înstăriţi (venituri lunare de peste 5 301 euro) şi mai ridicată (22%) la familiile care au sub 900 euro. Creşterea este mai mare la persoanele inactive (+106,6% din 1997), agricultori (+94,6%), funcţionari (+88,5%) şi muncitori (+82%). În schimb, este mai scăzută la cadre de conducere (37,9%).
'Obezitatea este o boală cronică. Ea poate fi stăvilită în oarecare măsură, dar nu se poate vindeca complet', spune dr Charles. Prin urmare, frecvenţa obezităţii creşte odată cu prelungirea mediei de vârstă a populaţiei, înregistrând un vârf în segmentul de vârstă 55-64 ani. Există aproape de două ori şi jumătate mai multe persoane tratate de hipertensiune arterială în rândurile populaţiei suprapoderale şi de patru ori mai multe în rândurile obezilor. Sunt înregistrate de trei ori mai multe pesoane bolnave de diabet de tip 2 în cazul supraponderalilor şi de şapte ori în cel al obezilor. 'Trebuie neapărat să schimbăm mediul şi să continuăm mesajele de prevenire, care recomandă mai puţin sedentarism şi un regim alimentar mai echilibrat, pentru a scădea numărul suprapoderalilor la viitoarele generaţii, spune Marie-Aline Charles. Lucrurile nu se vor opri de la sine pentru că există o inerţie.'