Gândirea negativă şi stările de tristeţe dezvoltă atenţia asupra lumii din jur
"În timp ce gândirea pozitivă pare să influenţeze puterea de creaţie, flexibilitatea şi cooperarea, gândirea negativă şi stările de tristeţe dezvoltă atenţia asupra lumii din jur şi capacitatea de evaluare critică", notează prof. Forgas.
În cadrul studiului, echipa coordonată de prof. Forgas a realizat o serie de experimente prin care a indus stări de tristeţe şi de bucurie unor grupuri de subiecţi prin proiecţii de filme sau prin povestirea unor evenimente triste sau fericite. Într-unul dintre experimente, subiecţii veseli şi trişti au fost rugaţi să se pronunţe asupra valorii de adevăr a unei serii de mituri şi zvonuri urbane.
Analizând rezultatele s-a constat că persoanele triste erau mai puţin înclinate să creadă în adevărul acestor mituri. De asemenea, persoanele care gândeau negativ erau mai puţin înclinate să ia decizii pornind de la prejudecăţi de ordin religios sau rasial şi îşi aminteau mai uşor detaliile unor evenimente la care au asistat.
Studiul susţine de asemenea că persoanele triste sau care gândesc negativ au capacitatea de a susţine mai bine o argumentaţie în scris, abordând un stil de comunicare ce se bucură de un mai mare succes.