Premieră chirurgicală: bypass iliofemural asistat laparoscopic
"În cazul pacienţilor cu arteriopatie, dacă nu se intervine chirurgical, se ajunge la amputarea membrelor, din cauza irigării slabe cu sânge. Anatomic vorbind, picioarele sunt vascularizate din artera aortă, prin arterele iliace. În cazul de faţă, pacientul avea artera iliacă de la membrul inferior stâng obturată pe un anumit segment, iar dincolo de această zonă, circulaţia sangvină era deficitară", a explicat dr. Bordoş.
În premieră pentru România, chirurgii timişoreni au decis să intervină laparoscopic şi nu prin metoda clasică. Intervenţia propriu-zisă a constat în montarea unui grefon sintetic. Grefonul este o proteză cardiovasculară care are rol de punte ce asigură fluxul sângelui ocolind zona obturată.
Noua metodă de intervenţie este, încă, puţin folosită în lume, fiind de ultimă generaţie şi e o metodă incomodă pentru 95% dintre medicii de la noi. Intervenţia propriu zisă este decontată de Casa de Sănătate, dar costul protezei vasculare, în valoare de 460 de euro, a trebuit suportat de pacient.
Metoda bypass-ului laparoscopic are numeroase avantaje, de la un confort sporit al bolnavului, până la înjumătăţirea timpului de spitalizare, care se reduce la o săptămână, iar recuperarea este în 24 de ore. Pe de altă parte, procedura este foarte economică pentru spital, economisindu-se analgezice, antibiotice şi perfuzii, deoarece este o metodă minim invazivă pentru pacient.