Preşedintele Federaţiei Europene a Spitalelor şi a Serviciilor Medicale, dr. John Cachia, a declarat, săptămâna trecută cu ocazia Forumului 'Bolile cronice şi managementul acestora. Reconfigurarea sistemelor de sănătate pentru secolul XXI', că toate sistemele de sănătate se confruntă cu probleme de finanţare. Una din cauzele problemelor de la nivel mondial este reprezentată de faptul că populaţia îmbătrâneşte iar sistemele de sănătate se confruntă cu
boli cronice care necesită un management diferit. La toate acestea se adaugă criza economică, accesul la tratamente şi tehnologii, dar şi subfinanţarea. În contextul crizei economice, criza din sistemele de sănătate trebuie să ducă al reproiectarea acestora, a opinat Eric De Roodenbeke, director general al Federaţiei Internaţionale a Spitalelor, subliniind că acest lucru presupune renunţarea la vechile abordări şi configurarea unor noi strategii care să aibă în vedere accesibilitate, colaborare medic - pacienţi, utilizarea resurselor eficientă.
Dr. John Cachia a subliniat necesitatea comunicării dintre medic şi pacient, apreciind că aceasta este extrem de importantă. El a menţionat că bolile cronice sunt o provocare pentru toate ţările, întrucât necesită tratamente îndelungate, care să aibă drept rezultat o calitate a vieţii cât mai bună. Dr. Cachia s-a referit şi la importanţa prevenţiei, care trebuie instituită din timp pentru pacienţi, iar în acest sens a reliefat colaborarea dintre pacienţi, familiile acestora şi medici.
Persoanele prezente la deschiderea Forumului au menţionat că un sistem de sănătate inteligent începe prin punerea în legătură a elementelor sale şi se bazează pe date mai corecte, mai rapide şi pe analize detaliate. Potrivit acestora, un sistem eficient şi interconectat se va reflecta prin scăderea costurilor şi creşterea calităţii actului medical.