România codaşă şi în ceea ce priveşte îngrijirile paleative
Rezoluţia dr. W. Wodarg, adoptată de Adunarea Generală a Consiliului Europei, în ianuarie 2009, arată că îngrijirea paliativă este o parte integrată a asistenţei medicale şi un model inovator pentru sistemele de sănătate şi pentru politicile sociale. Colegiul Medicilor din România aprobă această recomandare şi consideră că este momentul să fie analizată situaţia îngrijirilor paliative din România.
''Îngrijirile paliative dovedesc dacă suntem sau nu o societate în care omul este sau nu respectat. Un funcţionar din minister face un calcul cât costă şi la sfârşit se spune 'sunt bani foarte mulţi pntru un rezultat foarte mic şi noi nu ne permitem'. Până acum, nu s-a implicat nicio instituţie medicală cu atribuţii în asistenţa medicală în a acorda măcar puţină atenţie îngrijirilor paliative'', a apreciat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România. El a adăugat că va susţine ca în Contractul Cadru pentru anul viitor să fie introduse îngrijirile medicale la domiciliu.
Potrivit datelor internaţionale, numărul total de pacienţi care au nevoie de îngrijiri paliative anual este de 73.000, dintre care 46.000 de pacienţi au nevoie de aceste îngrijiri la domiciliu, iar 27.000 de pacienţi - în instituţii de specialitate.