Primul centru integrat de depistare a cancerului de sân, la Târgu Mureş
În cadrul Centrului de Semiologie au fost puse în funcţiune trei aparate - un mamograf, un ecograf Doppler şi un pistol de biopsie. Investiţia de 400.000 lei este făcută din fondurile spitalului şi este parte a unui proiect pentru dotarea instituţiei în valoare de 5,8 milioane de lei, din care 1,7 milioane lei sunt alocaţi de Consiliul Judeţean Mureş..
'Ideea centrului integrat este unică în ţară şi prezintă o abordare modernă prin crearea comisiilor de specialitate care vor stabili calea pe care să o urmeze pacienta. Această afecţiune poate fi vindecată dacă e surprinsă în fază incipientă.' a spus dr. Morariu adăugând că la centru vor putea fi consultate, într-o etapă iniţială, 15-18 paciente pe zi
Ideea înfiinţării unui astfel de centru integrat a aparţinut Stelei Hanus, preşedintele Asociaţiei Române 'Destine Comune', iar la sfârşitul acestei săptămâni va fi semnat un parteneriat între această asociaţie şi Spitalul Clinic Judeţean Mureş.
Comitetul Director al spitalului a stabilit persoanele care vor beneficia de gratuitate la investigaţiile care se vor face pentru diagnosticare sau pentru confirmare de diagnostic la persoane bolnave, cât şi activitatea de depistare activă a cancerului de sân sau screening pentru cancerul de sân. 'Programul de screening al cancerului de sân al Ministerului Sănătăţii este în pregătire, ceea ce înseamnă că am reuşit să ne organizăm înaintea acestui program. De aceea am luat decizia că în scop de diagnostic examinările se vor face în baza biletelor de trimitere de la medicul de familie şi medicul specialist. Pentru eleve, studente, şomere, persoane din mediul rural şi persoane cu venit mai mic de 700 lei consultaţiile să fie gratuite pentru mamografie şi ecografie, iar pentru servicii la cerere, să fie 30 lei pentru mamografie şi 20 lei pentru pentru ecografie. În cazul depistării unei leziuni se intră pe programele de sănătate şi totul o să fie gratuit', a precizat Silviu Morariu.