Bolnavii cer desfiinţarea listelor de aşteptare pentru pacienţii cu leucemie mieloidă
"Odată trecut pe această listă, pacientul poate muri aşteptând acceptul pentru linia doua, accept care vine în urma eliberării unui loc. Cu siguranţă ştiţi că, în leucemie, locurile nu se eliberează pentru că pacienţii se însănătoşesc", a declarat preşedintele Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, în cadrul unei dezbateri publice privind accesul la tratament pentru pacienţii diagnosticaţi cu leucemie mieloidă cronică.
"Pentru că decidenţii noştri trăiesc într-un glob de sticlă, am vrut să le comunic, în numele pacienţilor pe care îî reprezint de ani de zile, că aceştia ajung să moară pe listele de aşteptare de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Am depus un memoriu pentru restabilirea normalităţii la nivel decizional. Este normal ca pacientului să îi fie asigurat tratamentul optim astfel încât starea sa de sănătate să nu se deterioreze. Astfel, cerem CNAS şi Ministerului Sănătăţii să ia în considerare regândirea sistemului. Nu este dificil deloc, existând deja o patologie - poliartrită reumatoidă - în care pacientul îşi urmează, fără aşteptare, tratamentul pe linia a II-a din momentul în care dezvoltă rezistenţă la terapia de linie I", a adăugat Irimia.
În România, pentru terapia de linia I, costul pe lună este cuprins între 9.000 şi 18.000 de lei, iar pentru terapia de linia a II-a de aproximativ 16.000 de lei. Ambele linii de tratament sunt disponibile în regim compensat 100%.