Program pentru profilaxia infecţiei cu virus scinţial
"Infecţiile cu VSR se produc cel mai des în perioada octombrie-martie, acesta este motivul pentru care Asociaţia de Neonatologie din România anunţă deschiderea sezonului de proflaxie. Îi invităm pe părinţii copiilor cu risc mare pentru infecţii severe cu VSR-prematuri, cei cu boli cronice pulmonare, cu displazie bronhopulmonară şi boli cardiace congenitale - să se prezinte la maternitatea unde copilul lor s-a născut şi să întrebe medicul neonatolog despre profilaxia infecţiilor cu VSR", a precizat preşedintele Asociaţiei, prof. dr. Silvia Stoicescu.
VSR este incomparabil mai contagios şi mai periculos decât virusul gripal. Astfel, la nivel mondial, numărul deceselor cauzate de gripă la copii este mai mic decât numărul deceselor cauzate de VSR. Până la 90% din spitalizările copiilor pentru bronşiolită şi pâna la 50% din spitalizările pentru pneumonii pe timp de iarnă sunt consecinţele VSR. Expunerea la infecţie este foarte crescută, cu atât mai mult cu cât acesta se poate răspândi foarte rapid în orice tip de colectivitate.
Potrivit conf. dr. Monica Luminosu, de la Institutul de Boli Infecţioase 'Matei Balş', primele semne ale infecţiei sunt tuse, strănut, secreţii nazale care rămân pe suprafeţele care au fost atinse de cel infectat, cum ar fi jucării, între 10-12 ore. Ea a menţionat că până la doi ani, 80% din populaţia infantilă face boala. Copiii normali fac forme mai uşoare, iar imunitatea nu este completă şi se reîmbolnăvesc cu forme mai uşoare, a adăugat aceasta. Medicul a precizat că sunt şi teste speciale pentru a identifica virusul.
Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 460.000 de copii mor din cauza infecţiilor severe cu VSR sau a complicaţiilor acestora. Imaturitatea pulmonară şi nivelul scăzut de anticorpi sunt cauzele care transformă prematurii în victimele acestui virus.
Profilaxia reduce semnifcativ numărul de spitalizări cauzate de VSR, cu 55 % la copiii prematuri şi la cei cu boli pulmonare cronice şi cu 45% la copiii cu boli cardiace coronariene. Astfel, cheltuielile legate de tratarea acestor infecţii sunt diminuate.