
După ce în întreaga ţară bolnavii alergau deja din data de 2 octombrie cu reţetele în mână în căutarea unei farmacii care mai dispunea de fonduri pentru a elibera medicamente gratuite şi compensate Guvernul a căutat soluţii pentru deblocarea acestei crize. Rămâne de văzut cât de eficiente vor fi hotărârile luate. Astfel premierul Emil Boc a anunţat, la finalul şedinţei de sâmbătă a Executivului, că s-a decis modul în care vor fi repartizate cele 2,8 miliarde de lei
reprezentând valoarea serviciilor medicale şi a medicamentelor pe care CNAS le poate contracta suplimentar în 2009 şi care pot fi decontate în 2010. Aproximativ două treimi din cele 2,8 miliarde pe care CNAS le poate utiliza în 2009 pentru contractarea serviciilor medicale şi medicamentelor, cu plata în 2010, vor fi utilizate pentru eliberarea de medicamente la farmacii şi în cadrul programelor de sănătate, a decis sâmbătă Guvernul.
"Prin utilizarea creditelor de angajament am rezolvat problema crizei din sănătate cu privire la plata serviciilor medicale, a medicamentelor de la farmacii, a programelor de sănătate şi a serviciilor de ambulanţă", a declarat premierul. Astfel, cea mai mare sumă - respectiv 2 miliarde de lei - va fi utilizată pentru "asigurarea continuităţii în eliberarea de medicamente la farmacii şi în cadrul programelor de sănătate", 625 de milioane de lei - pentru achiziţionarea de medicamente şi materiale în spitale, 30 de milioane de lei - pentru decontarea serviciilor de ambulanţă, iar 55 de milioane de lei - pentru decontarea serviciilor medicilor de familie. Alte 60 de milioane de lei - pentru serviciile de hemodializă şi dializă peritonală, iar 30 de milioane au fost alocate pentru specialităţi paraclinice.