Numărul bolnavilor de Alzheimer urmează să crească semnificativ
Principalele victime sunt persoanele în vârstă iar creşterea speranţei de viaţă va duce la apariţia tot mai frrecventă a aceastei boli a vârstei a treia. Se preconizează că incidenţa demenţei va creşte de două ori la fiecare 20 de ani, urmând să ajungă la aproape 66 de milioane de cazuri în 2030 şi la peste 115 milioane spre jumătatea secolului, menţionează raportul.
Aproape 60% dintre cele 36 de milioane de persoane atinse de o formă de demenţă trăiesc în ţările în curs de dezvoltare, unde boala se va extinde mai mult decât în ţările bogate, se spune în raport. "Se prevede o creştere cu 40% a cazurilor în Europa, cu 63% în America de Nord, cu 77% în partea sudică a Americii Latine şi cu 89% în ţările dezvoltate din Asia-Pacific", se scrie în raport. "Aceste cifre trebuie comparate cu creşterile de 117% din Asia de Est, de 107% din Asia de Sud, de 134-146% în restul Americii Latine şi de 125% în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu", adaugă raportul.
În multe ţări în curs de dezvoltare, demenţa nu este considerată o boală, ci o formă normală de îmbătrânire, ceea ce explică creşterea mai brutală a numărului de cazuri prevăzute în aceste ţări, precizează autorii raportului, care fac un apel la Organizaţia Mondială a Sănătăţii să facă din problema demenţei o prioritate mondială.