SRC deschide un nou front de luptă împotriva factorilor de risc cardiovascular
Bolile cardiovasculare (BCV) sunt principala cauză de deces, internare în spital şi handicap fizic la nivelul populaţiei adulte şi vârstnice din Europa. BCV reprezintă cauza a 42% dintre decesele înregistrate în rândul populaţiei masculine şi respectiv 55% din decesele din rândul femeilor din Uniunea Europeană. În cadrul acestor afecţiuni, boala coronariană (BC) se situează pe locul 1 ca şi număr de decese de cauză cardiovasculară fiind urmată de accidentul vascular cerebral (AVC).
Tendinţa descrescătoare a mortalităţii CV din ultimii ani în anumite ţări din Europa Centrală este datorată schimbărilor stilului de viaţă, în principal în ceea ce priveşte alimentaţia şi fumatul, măsuri similare cu cele aplicate cu ani în urmă în regiunile vestice ale Europei.
În ultimii 20 de ani durata medie de viaţă în Europa a crescut cu aproximativ 8 ani, din care peste 6 ani sunt datoraţi progreselor în cardiologie (ponderea beneficiului măsurilor preventive este de peste 50%). Astfel, scăderea mortalităţii de cauză CV este explicată mai ales prin reducerea incidenţei BCV prin măsuri preventive, astfel controlul celor 4 factori de risc (hipertensiune, obezitate, diabet zaharat şi tulburarea metabolismului lipidic) poate duce la scăderea cu peste jumătate a mortalităţii şi a îmbolnăvirii de cauză cardiovasculară.
Dr. Dan Deleanu, Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie a declarat: < Societatea Română de Cardiologie s-a aliniat la Declaraţia de la Luxemburg din 2005 care a definit caracteristicile necesare pentru a se obţine sănătatea cardiovasculară şi lansează o campanie naţională de conştientizare a populaţiei României. Cercetările demonstrează că 80% dintre decesele provocate de afecţiuni cardiovasculare ar putea fi prevenite dacă s-ar controla optim factorii de risc cardiovascular, între cei mai importanţi fiind cei 3 G, adică: Greutăţii corporale, Glicemiei şi a “Grăsimii” (colesterolului) în sânge. >
Societatea Română de Cardiologie organizează în acest an, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, un cross în Bucureşti (Duminică 27 septembrie, ora 10.30 – Parcul Carol) şi o serie de activităţi conexe - cei interesaţi îşi pot măsura greutatea, înalţimea şi indicele de masă corporală în locurile special amenajate din Bucureşti, Timişoara şi Iaşi. Fiecare va primi un material informativ cu recomandările necesare pentru “a-şi pune inima la treabă” (sloganul Zilei Mondiale a Inimii din acest an) şi pentru a lupta împotriva Hiper 3 G.
Prof. Dr. Dan Gaiţă, coordonator naţional de prevenţie cardiovasculară a declarat: < Ca medici am fost învăţaţi să tratăm – prevenţia înseamnă însă nu doar întârzierea complicaţiilor bolii ci, mai mult decât atât, menţinerea stării de sănătate prin măsuri simple referitoare la stilul de viaţă. În plus, niciodată nu e prea târziu ca să faci ceva pentru sănătatea ta – poţi începe chiar de acum, ca în fiecare zi să mergi 3 km, să reduci aportul de calorii şi să nu fumezi! >
Societatea Română de Cardiologie, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, îşi conturează o strategie pe termen lung referitoare la prevenţia bolilor cardiovasculare, a cărei implementare va începe cu programul de screening populaţional cu scopul conştientizării populaţiei referitor la riscul cardiovascular şi la intervenţia imediată pentru optimizarea stilului de viaţă – acest parteneriat, alături de alianţa cu toate societăţile naţionale ce luptă împotriva aterosclerozei (semnatare ale Cartei Sănătăţii Cardiovasculare), reprezintă garanţia punerii în practică a unor măsuri ce pot reduce mortalitatea cardiovasculară din Romania cu 10-15% în 5 ani.