Un antidiabetic oral, Metformin, unul dintre cele mai prescrise medicamente în tratamentul diabetului zaharat, în combinaţie cu Doxorubicin distruge mai eficient celule stem ale canceroase la şoareci în comparaţie cu chimioterapia administrată singură. Autorii studiului de la Facultatea de Medicină a Universităţii Harvard scriu în revista Cancer Research că rezultatele lor se adaugă unor altor indicii preliminarii, potrivit cărora Metformin ar putea contribui la
combaterea cancerului de sân. Rezultatele studiului coroborează ipoteza celulelor stem canceroase, potrivit cărora un mic număr de celule maligne au capacităţi speciale care le permit să alimenteze creşterea cancerului şi să promoveze reapariţia. Cu alte cuvinte, celulele stem canceroase par să reziste la tratamente convenţionale de chimioterapie care distrug cea mai mare parte din tumoare.
"Am descoperit o substanţă care atacă celulele stem canceroase într-un tratament de primă linie împotriva diabetului" a subliniat Kevin Struhl, profesor de chimie biologică şi farmacologie moleculară. Metforminul pare să acţioneze independent de capacitatea sa de a ameliora sensibilitatea la insulină şi de a reduce nivelul glicemiei, doi factori legaţi, de asemenea, de un pronostic mai bun pentru cancerul de sân, au explicat autorii studiului.
Autorii studiului au notat însă că Metforminul, singur, este ineficient în tratarea cancerului.